Nyheder

Resistente bakterier på fremmarch

16. maj 2017

Hver tredje dansker bærer intetanende rundt på bakterier i tarmen, der er resistente overfor antibiotika. Det kan i sidste ende koste menneskeliv.

Bakterierne i tarmen er almindeligvis gode bakterier. De billioner af bakterier udfører livsvigtige funktioner for din krop og udgør hovedbestanddelen af dit immunforsvar. Men bakterierne er naturligvis farlige og kan give sygdom, hvis de inficerer blodbanen eller kommer i kontakt med bughulen under en operation eller på grund af en utæt tarm.

Ukendt frem til 1980’erne

Ved den type infektioner kan antibiotika som oftest hjælpe, men forskerne kan nu iagttage, at tarmbakterierne udvikler resistens overfor antibiotika. Dermed bliver bakterierne pludselig livstruende.

– Vi har ikke det fulde overblik over omfanget af problemet, men jeg tør godt sige, at mindst en tredjedel af den danske befolkning render rundt med bakterier i tyktarmen, som er resistente over for en eller flere typer af antibiotika, siger Ulrik Stenz Justesen, som er overlæge, klinisk lektor og ekspert i resistens blandt tyktarmens bakterier til Videnskab.dk.

Han tilføjer, at man frem til 1980’erne slet ikke så resistente bakterier i tarmen. I dag opdager man nye tilfælde af resistente bakterier på hospitalernes mikrobiologiske afdelinger næsten hver eneste dag.

Begræns brugen af antibiotika

Heldigvis er det fortsat sjældent at se patienter med multiresistente bakterier i tarmen – altså bakterier, der er resistente overfor flere typer antibiotika.

Det nye studie konkluderer, at de resistente tarmbakterier er endnu et argument for at begrænse brugen af antibiotika til både mennesker og dyr. Antibiotikaresistens opstår nemlig, når bakterier udsættes for antibiotika – jo mere antibiotika vi anvender, desto flere bakterier udvikler resistens.

Kilde: videnskab.dk

Forrige artikelSpis dine mælkebøtter

Næste artikelDet er fedt at bevæge sig – uden smerter!