Nyheder

Ris kan skubbe til overgangsalder

Kvinder bør passe ekstra på med tungmetaller. Et amerikansk studie kobler indholdet af tungmetaller i kroppen med tidlig overgangsalder.

Foto: Shutter- og Adobestock
21. februar 2024

Kvinder bør passe ekstra på med tungmetaller. Et amerikansk studie kobler indholdet af tungmetaller i kroppen med tidlig overgangsalder. 

Det er nærmest umuligt at slippe helt for tungmetaller. De findes i mange fødevarer – heldigvis i så små mængder, at de ikke udgør en umiddelbar sundhedsfare. Men problemet med tungmetaller er evnen til at ophobe sig i kroppen. Tungmetaller som bly, kviksølv og arsen er tidligere blevet forbundet med en forhøjet risiko for at udvikle demens. Nu er der tegn på en anden sundhedsfare.   

Tungmetaller fremskynder overgangsalder

Tungmetaller i vores mad menes at fremskynde kvinders overgangsalder. Det afslører et nyt studie fra University of Michigan.  

Overgangsalder og tungmetaller

Overgangsalderen melder typisk sin ankomst omkring 52-årsalderen. Men ifølge de amerikanske forskere, der har analyseret urinprøver fra 500 kvinder mellem 45-56 år, kan den melde sig væsentligt tidligere, hvis kvinder indtager for mange tungmetaller som for eksempel arsen, cadmium, bly og kviksølv.

Bly findes i drikkevand, kornprodukter, grøntsager og frugt. Cadmium findes i indmad og muslinger samt i for eksempel solsikkefrø, hørfrø, birkes og kakaobønner. Arsen findes primært i ris, riskiks og risdrik, mens kviksølv kan findes i fisk og fiskerivarer.

LÆS OGSÅ: Skal vi frygte mikroplast?

Overgangsalderen er forbundet med skavanker som hjernetåge, hjertebanken og svede- eller hedeture.  

– Udbredt eksponering for toksiner i tungmetaller kan have en stor indvirkning på sundhedsproblemer forbundet med tidligere ældning af æggestokkene hos midaldrende kvinder, såsom hedeture, knoglesvækkelse og osteoporose, højere risici for hjertesygdomme og kognitiv tilbagegang, siger studieforfatter Sung Kyun Park, lektor i epidemiologi og miljøsundhedsvidenskab ved University of Michigan. 

Vær lidt forsigtig med ris

Det kan være noget af en opgave, hvis du helt vil undgå fødevarer med tungmetaller. Men ris er et produkt, du med fordel kan behandle med større forsigtighed.  

“Det er ikke nogen god idé at skifte mælk ud med rismælk eller begynde at spise riskiks, fordi man tror, at det er sundt.”

– Det er ikke nogen god idé at skifte mælk ud med rismælk eller begynde at spise riskiks, fordi man tror, at det er sundt. Det er også en god idé at iblødsætte ris, før man koger dem, eller at koge dem i ekstra vand og hælde det overskydende vand fra efter kogning, siger seniorrådgiver ved DTU, Max Hansen, til Berlingske. 

Tungmetaller og AMH

Tidligere forskning har ført bevis for, at tungmetaller kan have en negativ indvirkning på reproduktiv sundhed. Kun få undersøgelser har undersøgt sammenhænge mellem cadmium og bly med AMH (anti-Müllerian hormon – et hormon, der afslører antallet af æg, der kan modnes i æggestokkene). Cadmium kan ændre AMH-koncentrationer hos gravide kvinder og præmenopausale kvinder i alderen 30 til 45 år. Den nye undersøgelse fokuserede på kvinder i overgangsalderen. 

LÆS OGSÅ: 10 metoder til at finde energien i vintermørket

Resultaterne gør det muligt for forskere at arbejde videre. Man kan også kigge på tungmetallernes indvirkning på knogletab og osteoporose, øget risiko for hjertekarsygdomme, kognitiv tilbagegang og vasomotoriske symptomer. 

– Vi ser denne betydelige bekymring for folkesundheden, som også kan have konsekvenser for kvinder i alle aldre, siger Sung Kyun Park. 

Forrige artikelLakrids er sundere end sit rygte

Næste artikelBiodynamisk landbrug: Når helheden er mere end summen af delene

Thomas la Cour

Journalist