Nyheder

Risiko for blodpropper stiger ved betændelse

16. november 2010

Når vinteren kommer med influenza og forkølelser, stiger risikoen for blodpropper også – og der er en sammenhæng.

Betændelsessygdomme påvirker os på forskellige måder – selvfølgelig er der de oplagte symptomer, som træthed, snot, ømhed, smerter osv., og nu viser et norsk studie en sammenhæng mellem risiko for blodprop og betændelse.

Om sommeren har vi færre tilfælde af betændelsessygdomme, og faktisk også færre tilfælde af blodpropper. At der kan være en sammenhæng mellem sundere sommerpatienter og færre blodpropper i hjertet, er netop den hypotese forskere fra Stavanger Universitetssygehus har bekræftet.

Flere blodpropper med høj CRP

I studiet, som indeholdt en omfattende patientundersøgelse, interesserede forskerne sig for mængden af CRP – C-reaktivt protein – i blodet. Det er nemlig CRP, der øges ved betændelser og skader, derfor fortæller en høj mængde CRP, at der er betændelsestilstande i kroppen.

Forskerne undersøgte i to år alle CRP-prøverne, som blev analyseret på afdelingen for medicinsk biokemi. Samtidigt registrerede de, hvor mange blodpropper i hjertet, hjerneblødninger og dødsfald, man oplevede i Stavanger-området. I alt blev det til 272.000 CRP-prøver fra 105.000 patineter.

Betændelser påvirker blodpropper i uger

– Vi fandt en sammenhæng mellem uger med høje CRP-værdier og uger med høje forekomster af blodpropper i hjertet og hjerte-kar-sygdomme, uafhængig af årstiden, siger overlæge og leder af studiet Peter Scott Munk fra Stavanger Universitetssjukehus.

Hjertekarsygdommene var ikke bare hyppigere i ugerne med høje CRP-tal i befolkningen, men også i det to følgende uger.

Åreforkalkning kommer af betændelse

Årsagen til blodpropper i hjertet og de fleste hjerneblødninger er åreforkalkning, som i sig selv er en betændelsessygdom. Betændelsen påvirker årevæggen, så der dannes aflejringer.

Når så vi bliver ramt af en infektion eller anden betændelse, risikerer vi, at aflejringerne bliver bløde og tilstopper blodåren. Sådan opstår en blodprop eller evt. en hjerneblødning.

Blodpropper kan forebygges

Influenza, forkølelse og leddegigt er nogle af de betændelsessygdomme, der er forbundet med større risiko for hjertesygdomme som blodprop i hjertet og hjertekrampe. Med opdagelsen mener forskerne, at læger fremover lettere kan forebygge, at udsatte patienter rammes. Simpelthen ved, at man fremover er mere bevidst, at influenza eller forkølelse forhøjer risikoen for blodpropper hos patienter med hjertekarsygdomme.

– Patienten bør i samråd med sin læge overveje for eksempel at tage blodfortyndende medicin i denne periode, siger Peter Scott Munk.

Kilde: Videnskab.dk (Oprettet den 16. november 2010)

Forrige artikelInaktiv eller hyperaktiv på ferien

Næste artikelSlægten kål – rigtig vintermad