Rødbedesaft og blodtryk

Jeg drikker en halv liter rødbedesaft om dagen. Det hjælper meget på blodtrykket. Men er en halv liter skadeligt. Er det for meget?

Anny Frederiksen

 


 

Kære Anny

Du har helt ret i, at rødbede kan have gunstig effekt på blodtrykket pga. nitratindholdet. Nitrat bliver i fordøjelsen omdannet til nitrogenoxid, der udvider blodårerne, hvilket gør, at blodtrykket falder. Rødbeder er dog ikke den eneste fødevare, der kan sænke blodtrykket. Det samme gælder i høj grad for grønne bladgrøntsager (f.eks.. spinat og rucola), broccoli og grønkål samt hibiscus-te. Jeg vil derfor anbefale dig at inddrage nogle af de øvrige fødevarer for at få mere variation. Rødbeder er super sunde, men de indeholder en del naturligt sukker, som kan påvirke blodsukkeret, særligt når vi drikker det som juice, fordi vi ikke får fibrene med. I forsøg er der brugt forskellige mængder af rødbedejuice, men der er set effekt helt ned til 1 dl. For en mere blodsukkervenlig tilgang, vil jeg anbefale dig ca. 2 dl. fordelt over dagen sammen med masser af grønne grøntsager.

Hvis du ikke allerede har fokus på det, er det en fordel, at du ser nærmere på kost og livsstil for at finde ud af, om årsagen til det forhøjede blodtryk skal findes her. En kost med masser af grøntsager, mindre kød, ingen sukker, hvidt brød, hvide ris og hvidt pasta, men derimod fuldkornsprodukter samt motion er effektivt til at sænke blodtrykket.

Mange hilsner fra 

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

1 kommentar

 • Henning Rolapp siger:

  Det helt simple er at drikke noget mere vand og væske.
  Jeg har skrevet denne her:

  Mål dit blodtryk.
  Drik herefter 1 liter vand. Vent i ca. 20 min.
  Tag dit blodtryk igen.

  Sammenlign resultatet og du vil se at dit blodtryk er faldet.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *