Nyheder

Røde druer kan mindske risiko for Alzheimers

Hvis der er Alzheimers i din familie, kan du med fordel spise en masse røde druer. Et nyt amerikansk studie viser, at du dermed mindsker risikoen.

Foto: Shutterstock
16. maj 2023

Hvis der er Alzheimers i din familie, kan du med fordel spise en masse røde druer. Et nyt amerikansk studie viser, at du dermed mindsker risikoen. 

Forskere fra University of California (UCLA) har fundet ud af, at to kopper druer om dagen kan beskytte hjernen. Lav metabolisk aktivitet i bestemte områder af hjernen er et kendetegn for tidligt stadium af Alzheimers sygdom. De røde druer beskytter tilsyneladende netop de områder.

Pilotprojektet skal øge interessen for at forske i røde druer

Undersøgelsen, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Experimental Gerontology, er dog kun et pilotprojekt. Ti deltagere fik en daglig portion druepulver, svarende til omkring 2,25 kopper, druer om dagen. Deltagerne i en kontrolgruppe fik serveret et placebopulver, der lignede og smagte som druepulveret. Deltagerne led alle af et “mildt” fald i kognition. 

Efter seks måneder blev der taget scanninger af deltagernes hjerner, og kognitiv ydeevne blev testet. De, der indtog druepulveret, opretholdt sunde niveauer af metabolisk aktivitet i de dele af hjernen, hvor Alzheimers har en tendens til at dukke op først. De, der indtog placebo, viste et metabolisk fald i de samme områder af hjernen. 

De røde druer hjælper også på indlæringsevnen

Undersøgelsen viser også, at de, der indtog druepulveret, viste forbedret metabolisk funktion i områder af hjernen, hvor kognition og arbejdshukommelse ses. 

– Undersøgelsen undersøger virkningen af druer som en hel frugt versus isolerede forbindelser, og resultaterne tyder på, at regelmæssig indtagelse af druer kan give en beskyttende effekt mod tidligt metabolisk fald i forbindelse med Alzheimers sygdom, siger Dr. Daniel H. Silverman, ledende efterforsker i undersøgelsen.  

– Denne pilotundersøgelse bidrager til den voksende evidens, der understøtter en gavnlig rolle for druer i neurologisk og kardiovaskulær sundhed, men flere kliniske undersøgelser med større grupper af forsøgspersoner er nødvendige for at bekræfte virkningerne observeret her, fortsætter han.  

Forskere spekulerer i, om druer hjælper hjernen på forskellige måder. De viste sig at hjælpe med en sund blodgennemstrømning og opretholde sunde niveauer af et vigtigt stof, der hjælper med at understøtte hukommelsen. Samtidig viser druerne også gavnlige anti-inflammatoriske virkninger. 

Kilde: Studyfinds.org

Forrige artikel7 gode grunde til at have gurkemeje i huset

Næste artikelNaturlig fyrreekstrakt lindrer og forebygger allergi

Thomas la Cour

Journalist