Skotske bartendere har fået bedre helbred. Antallet af bartendere med vejrtrækningsproblemer er faldet til næsten det halve blot to måneder efter, at Skotland indførte rygeforbud på alle indendørs arbejdspladser – inklusiv restaurationsbranchen.
Mens blandt andre Danmark, Frankrig og England arbejder på at udforme og iværksætte love mod passiv rygning på arbejdspladser og i det offentlige rum, kan Skotland konstatere, at efter bare to måneder med rygeforbud, kan man måle forbedringer på bartenderes helbred.
Forbedret vejtrækningEn ny undersøgelse viser, at antallet af ikke-rygende bartendere, der har problemer med vejrtrækningen eller irritationer af følesanserne – f.eks. røde og irriterede øjne – faldt med 46,8 pct. to måneder efter, at rygeforbudet blev indført den 26. marts 2006.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet JAMA, omfatter 77 ikke-rygende bartendere, der blev undersøgt før og efter rygeforbudet.
Bedre livskvalitetResultaterne viste også andre forbedringer i bartendernes helbredstilstand: Blandt andet blev deres lungefunktion forbedret og niveauet af cotinin i spyttet faldt. Cotinin er et stof, der produceres i kroppen, når den nedbryder nikotin fra tobaksrøg. Samtidig kunne det ses, at de af bartenderne, der var astmatikere, havde mindsket betændelsestilstandene i luftvejene, ligesom de rapporterede, at deres livskvalitet var blevet bedre.
De målte vejrtrækningsproblemer var:
· Hvæsende vejrtrækning
· Åndenød
· Hoste
· Slimproblemer
De målte problemer med følesanserne var:
· Røde eller irriterede øjne
· Øm hals
· Kløen i næsen
· Løbende næse
· Nysen
Kilde: JAMA, 2006