Nyheder

Røgfrit job giver bedre helbred

18. oktober 2006

Skotske bartendere har fået bedre helbred. Antallet af bartendere med vejrtrækningsproblemer er faldet til næsten det halve blot to måneder efter, at Skotland indførte rygeforbud på alle indendørs arbejdspladser – inklusiv restaurationsbranchen.

Mens blandt andre Danmark, Frankrig og England arbejder på at udforme og iværksætte love mod passiv rygning på arbejdspladser og i det offentlige rum, kan Skotland konstatere, at efter bare to måneder med rygeforbud, kan man måle forbedringer på bartenderes helbred.

Forbedret vejtrækningEn ny undersøgelse viser, at antallet af ikke-rygende bartendere, der har problemer med vejrtrækningen eller irritationer af følesanserne – f.eks. røde og irriterede øjne – faldt med 46,8 pct. to måneder efter, at rygeforbudet blev indført den 26. marts 2006.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet JAMA, omfatter 77 ikke-rygende bartendere, der blev undersøgt før og efter rygeforbudet.

Bedre livskvalitetResultaterne viste også andre forbedringer i bartendernes helbredstilstand: Blandt andet blev deres lungefunktion forbedret og niveauet af cotinin i spyttet faldt. Cotinin er et stof, der produceres i kroppen, når den nedbryder nikotin fra tobaksrøg. Samtidig kunne det ses, at de af bartenderne, der var astmatikere, havde mindsket betændelsestilstandene i luftvejene, ligesom de rapporterede, at deres livskvalitet var blevet bedre.

De målte vejrtrækningsproblemer var:

· Hvæsende vejrtrækning

· Åndenød

· Hoste

· Slimproblemer

De målte problemer med følesanserne var:

· Røde eller irriterede øjne

· Øm hals

· Kløen i næsen

· Løbende næse

· Nysen

Kilde: JAMA, 2006

Forrige artikelTag miljøet med under armen

Næste artikelForskere: Grimasser går i arv