Nyheder

Roulette med børns sundhed

21. maj 2007

Danske børn får alt for meget sukker, fordi forældrene svigter dem, mener ekspert. Børnene risikerer at udvikle diabetes, fedme og hjerte-karsygdomme.

En ny undersøgelse fra Fødevareinstituttet viser, at hvert barn dagligt i gennemsnit får en ren overdosis af sukker, så de ender på et forbrug, der er mere end 50 pct. højere end det, der egentlig skal dække deres daglige behov. Det voldsomme overforbrug kan føre til tidlig sukkersyge, fedme og hjerte-kar-sygdomme. – De fleste børn må maksimalt få 30-40 gram sukker om dagen, afhængigt af deres alder. Men vi ser i undersøgelsen, at de ofte spiser 50-60 gram, siger kvinden bag undersøgelsen, Sisse Fagt, der er kostvaneforsker ved Danmarks Tekniske Universitet. Undersøgelsen har kortlagt madvanerne for 5.500 danskere mellem 4 og 75 år. Resultaterne er endnu ikke offentliggjort, men vil blive fremlagt i løbet af en måneds tid.

Saftevand– Saftevand er en stor synder for de små børn. Det er der mange børn, der drikker hver dag, siger Sisse Fagt. Forældrene er de største syndere i børnenes madvaner, men man kan alligevel ikke bebrejde dem for hele problemet. Også i institutionerne er hygge lig med søde sager. – Børnene får meget sukker hjemme, men de får også lidt kage til hygge i børnehaven eller legestuen, siger hun. Frugt ved kassen Sisse Fagt står ikke alene med sine synspunkter. – Sukker i vingummi, sodavand og Guldkorn gør børn fede og giver dem problemer med indlæring og adfærd, siger professor Arne Astrup, Institut for Human Ernæring ved Landbohøjskolen. Siden 1. maj har det ikke været muligt at finde slik, sodavand og chips i børnehøjde i Irma. I stedet har de rykket frugten frem til kasserne. Det initiativ hilser Arne Astrup velkommen, men mener, at det største problem ligger hos forældrene. – Voksne lader børn i stikken, når vi tillader, at børnene propper sig med sukker. Børn skal vide, at det ikke er i orden at spise for meget sukker, og der bærer alle voksne et ansvar, siger Arne Astrup. Han opfordrer politikerne til at overveje at bruge momsen til at regulere indtaget af sukker. – Alle erfaringer viser, at mindre moms på de sunde ting og større afgifter på de usunde varer kan aflæses direkte på antallet af kilo, der rasler af børnene. Dernæst skal kommunerne have et sæt retningslinjer for, hvad der er god sukkerpolitik i skoler og på institutioner, siger Arne Astrup.

Kilde: Mad og sundhed

Forrige artikelFrugt til lungerne

Næste artikelVaccine kan beskytte mod kræft