Nyheder

Rug mod prostatakræft

6. januar 2015

Der er mange gode grunde til at spise fuldkorn. Ny forskning viser, at fuldkornsrug tilsyneladende kan hæmme prostatakræft.

Prostatakræft er en af de mest udbredte kræftformer herhjemme, og selvom helbredelseschancerne er ganske gode, når det bliver opdaget i tide, er det stadig en alvorlig sygdom, der slår knap en femtedel af de ramte ihjel i løbet af fem år.

Fuldkornsrug hæmmede kræftceller
Forskere fra bl.a. Aarhus Universitet har lavet et forsøg, hvor 24 mænd med fremskreden prostatakræft fik omlagt deres kost til at omfatte 175 gram rug om dagen. Forsøget løb over to år, og det lader til, at rugen havde en hæmmende virkning på kræftcellerne. 175 gram er ganske meget; til sammenligning anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi får mindst 75 gram fuldkorn om dagen, og danskerne spiser i gennemsnit 58 gram fuldkorn om dagen.

Forskerne skal dog først nu undersøge, om det var rugen, der gjorde forskellen for kræften. Men meget tyder på det.

Vi spiser mindre rugbrød
Vi er blevet bedre til at spise fuldkorn de senere år, men vores forbrug af rugbrød er svagt dalende. De sidste mange år er rugbrødssalget faldet med én pct. om året. Til gengæld har de seneste års fokus på fuldkorn fået flere af os til at vælge fuldkornsbrød og fuldkornspasta frem for hvidt brød og hvid pasta.

Ifølge Coop spiser kun omkring halvdelen af danskerne rugbrød til frokost på en vilkårlig dag.

Fuldkorn og mange kerner i brødet er i øvrigt to forskellige ting. Fuldkornsbrød kan fint være uden kerner – det væsentlige er, at hele kornet er brugt i melet.

Kilde: DR.dk

Forrige artikelKroppens egen energi redder hjerter

Næste artikelFlere vil dø af resistente bakterier end kræft