Nyheder

Rugbrød og havregryn følges af andre sunde vaner

18. februar 2009

De danskere, der spiser mest fuldkorn, lever også på andre måder sundest. Det viser en ny undersøgelse fra projektet Kost, kræft og helbred.

En skål havregryn til morgenmad. Fire halve rugbrødsmadder til frokost. Det er nok til at få den anbefalede mængde fuldkorn, nemlig 75 gram om dagen. Men så meget er der kun seks procent af danskerne, der spiser. Nu viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at de, der spiser mest fuldkorn, også på andre områder tager sunde valg. • De drikker mindre alkohol • Dyrker mere motion • Er oftere ikke-rygere • Spiser flere grønsager • Spiser mindre rødt kød • Spiser færre finere kornprodukter som hvidt brød, pasta og ris Undersøgelsen omfatter næsten 55.000 danskere mellem 50 – 64 år, som indgår i projektet Kost, kræft og helbred.
– Amerikanske og engelske undersøgelser har tidligere vist, at det at spise fuldkornsprodukter er forbundet med andre sunde kost- og livsstilsvaner. Men vi var ikke sikre på, at det også gælder i Danmark, for vi har jo i modsætning til englænderne og amerikanerne en lang tradition for at spise især rugbrød og havregryn, siger ph.d. studerende Rikke Egeberg, der står bag undersøgelsen. Med rugbrød følger pålæg Rugbrød står også for over halvdelen af fuldkornsindtaget, og det forklarer måske, hvorfor det at spise meget fuldkorn var forbundet med en enkelt usund vane, nemlig at spise meget forarbejdet kød – formentlig i form af pålæg. Fuldkornsspisere har længere uddannelse Undersøgelsen viste også, at fuldkornsspiserne i gennemsnit havde en længere skoleuddannelse end dem, der ikke spiser så meget fuldkorn. En kost med meget fuldkorn kan på forskellige måder virke forebyggende overfor kræft. Dels modvirker det overvægt, som øger risikoen for en række kræftformer. Dels tyder meget på, at der er stoffer i fuldkornene, som på en eller anden måde modvirker udviklingen af kræft. Forskerne i Kost, kræft og helbred projektet er i gang med en række undersøgelser, der ser på sammenhængen mellem at spise fuldkornsprodukter og risikoen for at udvikle forskellige kræftformer. Undersøgelsen er offentliggjort i Public Health Nutrition
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelAllergi kan også skyldes livsstilen

Næste artikelBørnefamilier får hjælp til grønsagerne