Rullende gangart

25. september 2009

Måske har du set dem før – de bemærkelsesværdige mennesker, der gynger af sted på et par sjovt formede sko med runde klodser underneden. Vores kropsekspert har været i marken for at teste gangarten.

Den seneste måned har jeg rullet af sted. Ikke fordi jeg er blevet tromletyk, men fordi jeg har fået gænger under mine sko i form af et par såkaldte MBT-sko, Masai Barefoot Technology. Altså sko, der er blevet lavet på bag­grund af masai-stammernes gang på bare fødder.

Det er den schweiziske ingeniør Karl Müller, der har fundet på at analysere masaiernes gangprincipper i det ujævne, naturlige terræn, de færdes i, og oversætte den funktion til vores asfalterede verden.

Jeg har hørt mange historier om det fodtøj. Lige fra, at folk mener, de har fået en slankere talje, stærkere mavemuskler, sluppet af med problemer i ryg, hofter, knæ og fødder, fået bedre kropsholdning, balance – you name it – næsten for fantastisk!

Så mig af sted til nærmeste forhandler.

Nu er det sådan, at man ikke bare kan forelske sig i en bestemt model og så svanse glad ud af butikken tre minutter senere med en pose i hånden, sådan som man gør i andre butikker. Nej. Her skal produkt og kunde passe ordentligt sammen! Ekspedienten giver sig vældig god tid til at se på hver enkelt kundes gang og fodstilling, for derefter at finde frem til modeller, der kunne være ideelle. Så bliver du sat ind i, hvorledes du skal gå effektivt i disse sko. Aldrig har jeg været i en skobutik med så lille et udvalg, hvor det tog så lang tid at vælge!

Skoene ligner almindelige kondisko, men sålen gør absolut ikke. Den er tyk og endnu tykkere under midten af foden, hvilket gør, at den virker som en gænge. Du kommer til at rulle hen over hele fodsålen fra hæl til tå.

De nye modeller er lidt blødere i kanten og giver dermed endnu mere ustabilt underlag,

hvilket er med til at træne muskler i både ben, ryg og mave samt balancen – hele tiden. Men hvis dine ankler ikke er stærke, eller hvis du falder indad i svangen, er det bedre at vælge en lidt ældre model, som er mere stabil. Det kan du trygt overlade til ekspedienterne. Jeg mærkede tydeligt, at det var vigtigt for dem at give ordentlig rådgivning, hjælp og vejledning. Super dejligt.

Gode råd til en førstegangskøber af MBT-sko

  • Giv dig god tid den dag, du vil købe skoene. Vær indstillet på at skulle prøve flere modeller.
  • Væn dig til at gå med dem ved at bruge dem til kortere ture i begyndelsen.
  • Afprøv, i hvilke situationer du kan bruge dem i din hverdag – gåture på diverse underlag, stavgang, løb, gymnastik, arbejde, køre bil osv. Så får du mulighed for at udnytte skoene optimalt.

På www.mbt-danmark.dk kan du se og læse mere om de specielle sko.

Tilbagelænet stil

Meningen er altså, at man skal bruge en gangart, hvor man ruller hen over foden, og det hjælper sålens facon med. Samtidig bliver trykket fordelt jævnt over hele foden, så det føles faktisk som at gå på skyer. Rigtig dejligt. Jeg kan sagtens forestille mig, at mennesker med smerter i de bærende led vil blive vældig godt hjulpet. Eller folk, der går meget på deres job.

Men skoene kræver lidt tilvænning. Jeg har selv ret gode mavemuskler, og alligevel blev jeg faktisk lidt øm efter første dags brug, selvom jeg kun havde dem på 3-4 timer. Jeg skulle vænne mig til, at grunden under én er noget usikker! For du kan faktisk ikke stå helt stille med MBT-sko på fødderne, du er simpelthen tvunget til at vugge lidt hele tiden. I begyndelsen blev jeg faktisk lidt svimmel af at bruge dem. Så balance og stabilitet i ankelleddet bliver udfordret konstant. Når du får dem på, tvinges ryggen til at rette sig mere op, og umiddelbart føles det i be­gyndelsen, som om du går en lille smule mere tilbagelænet – en fornemmelse, som fortager sig.

Ikke en tryllestav

Men hvordan bliver holdningen påvirket? Skoene giver større aktivitet til vores holdningsmuskler i ryg og mave, hvilket mærkes tydeligt. Men hvis du i forvejen har en dårlig kropsholdning, bliver den altså ikke tryllet væk med ét slag. Det vil give stærkere ryg- og mavemuskler at bruge disse sko, men du skal stadig arbejde med at have kropsholdning i din bevidsthed. Spejl dig i butiks­ruderne, når du går forbi.

Jeg har afprøvet skoene på asfalt, i skoven, i gymnastiksalen – alle steder er det gået fint. Man skulle kunne bruge dem til let løb, men det er mine ankler ikke stærke nok til endnu. Jeg har kun en anke: Jeg vil vædde på, at masaierne, der har levet deres liv uden fodtøj, har storetæer, der peger ligefrem. Hvorfor skal min storetå så ikke have plads i MBT-sko til at være dér, hvor den hører hjemme? Ja, det kan lyde som en detalje, men for mig er det et ret afgørende punkt. Så mit ønske til Karl Müller er at udvide bredden i tå­spidserne med bare 1,5 cm, så min storetå ikke bliver rød af irritation over at blive klemt fra siden! Bortset fra det, vil jeg bare ønske god rulletur.

Forrige artikelTamra Rosanes: Kæmper for klimaet

Næste artikelTeenageren sluppet løs i sommerlandet