Men rengøring er på en måde en ting, du ikke behøver at gøre så tit – hvis du vel at mærke holder dit hjem rent løbende.
Selvfølgelig skal gulvene vaskes og vinduerne pudses. Men hvis du lægger den daglige vedligeholdelses-rengøring og lidt mere end det ind i din hverdag, så behøver rengøringen ikke at koste en halv dag i weekenden. Mere om det senere…
Men først må du lære at rydde op. Rod gør det svært at overskue rengøringen, og vi kommer ikke rigtig i bund med det.
Rod er stagneret energi. Og når energien ikke kan flyde frit i dit hjem, vil det hurtigt føles tungt at opholde sig der.
Tænk f.eks. på hvis du har en entré, der roder. Der ligger sko, støvler, regntøj, skoletasker, tomme flasker og cykelhjelme hulter til bulter. Se dig godt for, så du ikke falder over noget og brækker benet. Forestil dig lige, at det er det syn, du møder, som det første, når du kommer hjem efter en lang og anstrengende arbejdsdag. Hvad tænker og føler du så?
Tænker/føler du: ”Åh, en dejlig velkomst jeg her får”, eller tænker du: ”Åh, sikken et rædsomt kaos. Nu skal jeg bruge den næste time på at få styr på den uorden – præcis som jeg gør hver eneste dag. Sig mig, er jeg ansat som Askepot her?”
Den velkomst fortjener ingen. Energien daler, og du får mest lyst til at dreje om på hælen og løbe væk.
I mit virke som ergonomisk konsulent har jeg set en hel del kontorer, der giver deres medarbejdere samme velkomst, når arbejdsdagen begynder. Især der, hvor man er så heldig at have enmands-kontorer, har jeg mødt et hav af tomme flasker, aviser, magasiner og både halv- og heldøde potteplanter. Foruden bunker og bjerge af papir, hvoraf meget af det egentlig skulle videre, men som nu ligger og signalerer, at du er allerede bagud – inden dagen begynder.
Du fortjener altså bedre, synes du ikke?
Marie Kondo har skrevet en skøn bog ”Magisk oprydning”. Hun er japaner, og hun fortæller, at vi ikke fra barnsben af har lært, hvordan man rydder op. Jo, du har da med garanti hørt dine forældre og andre sige, at du skal rydde op, men mon du fik konkrete anvisninger på hvordan?
Magisk oprydning er en anbefalelsesværdig bog.
Bogen har mange virkelig gode eksempler på, hvordan vi tænker og agerer angående oprydning. Hun har en meget struktureret tilgang til opgaven. Her lærer vi, hvilke spørgsmål, der skal summe i dit hoved, og vi lærer, hvorfor vi ikke skal falde i den IKEA-agtige fælde, der hedder ”opbevaringssystemer”.
Marie Kondo anbefaler, at du rydder op i kategorier. Det vil sige, du skal rydde op i alle dine sko i samme hug, uanset hvor i huset de står. Ligeledes alle dine papirer, alle dine dvd´er, alle dine bøger osv. Så får du taget stilling til, hvor de pågældende ting helt logisk skal bo fremover. Marie Kondo mener desuden, at man skal lave maraton-oprydning – dvs. få det gjort på forholdsvis kort tid. Det bliver nemmere og nemmere at tage stilling til dine ting, og du kommer ind i et rigtig godt flow, som kan være svært og tungt at starte op igen. Så fortsæt hellere flowet.
Jeg ryddede hele mit hus op på i alt 6-7 timer.
Der er et felt, som ingen oprydningsbøger eller anvisninger har med, hvilket undrer mig såre. Så derfor vil jeg tilføje: du skal fremover følge tingene til dørs efter brug. Gør det færdigt.
Har du f.eks. pakket gaver ind, så er den opgave først færdig, når du har lagt saksen, tapen og gavepapiret tilbage på plads. Ellers roder det hele til i løbet af ingen tid.
Gå ikke i seng om aftenen, før du har sluttet dagen ordentlig af, båret kopper ud, luftet ud, rystet sofapuderne, lagt avisen på plads (som du har et særligt sted at lægge) osv.
På den måde gør du plads til at en ny dag kan begynde – med frisk energi.
Når dit hjem først er ryddet op, bliver det langt lettere at gøre ordentligt rent i fremtiden.
Og energien i huset vil være løftet med mange meter.
Hvordan holder du rent frem for at gøre rent?
Ja, det kan være en måde at gøre rengøringen overskuelig. Hvorfor vente med rengøringen til lørdag, når du kan tage lidt hver dag og holde lørdagen fri?
F.eks. mens du venter på, at frikadellerne på panden skal stege, kan du sagtens putte lidt rengøring ind. Tørre et par hylder eller vindueskarme af. Afkalke kedlen eller tørre lamperne. Eller folde det rene vasketøj. Du har garanteret masser af ‘ventetider’ i løbet af en dag, hvor du således kan klare nogle af de mindre ting.
Så er det klaret.
Når det kommer til rengøringsmidler, er det godt at lege simple-living. Man kan nemlig nøjes med meget få.
Og husk så lige: De midler, vi gør vores boliger rene i, optages altså! Så det er ikke ”gratis” at blæse på miljøet og vælge de skrappeste. Miljøet lander i vores kroppe.
Du kan næsten regne med, at de mest farvestrålende flasker i supermarkedet skal du gå langt udenom.
Miljømærkerne som Svanen eller Blomsten kan du gå ud fra er gode. Og find ellers de gammeldags midler frem: Eddike, sæbespåner og soda.
Hvor lidt kan du nøjes med?
Afkalkning af elkoger, vandhanefiltre, badeforhæng, brusere, kaffemaskiner, armaturer, toiletter: helt almindelig husholdningseddike. Cola skulle også være godt til at rense afløb og toiletter i. Så har du en sjat tilovers fra filmaftenen, kan den da bruges til det formål.
Vask af gulve: sæbespåner eller et miljøvenligt universal middel, f.eks. af mærket ecover, Bio Special eller Sonett.
Rensning af ovn: Smør inderside og plader med brun sæbe og lad ovnen stå med lukket låge natten over. Vask derefter.
Tøjvask: Brug f.eks. indiske vaskenødder. De indeholder stoffet sopanine, som er naturligt sæbestof. De virker fantastisk, er rigtig billige, og kan anvendes til alle slags tøjvask, også uld. Du lægger en lille håndfuld vaskenødder i den lille lærredspose, der følger med. Lægger den i tromlen og vasker med. Ved finvask kan nødderne genbruges tre gange. Og bagefter komposteres.
Der er også vaskebolde på markedet såkaldte Ecoballs, der kan bruges igen og igen som erstatning for vaskepulver.
Lugter køleskabet? Stil et lille glas husholdningseddike i døren og fyld på efterhånden, som det fordamper. Virker øjeblikkeligt.
Holder du din bolig ryddelig og ren, er det ikke nødvendigt at gå og tilføre dufte via duftlamper eller at rense luften.
Sørg for at lufte ud som anvisningerne foreskriver, også selvom det er koldt udenfor.
Dog vil jeg lige nævne Himalayasalt-lamper, der kan hjælpe på et bedre indeklima:
I Himalaya fandtes for 250 millioner år siden et hav. Saltet kan købes som almindeligt salt til madlavningen og er både mineralfyldt og smukt.
Af denne salt har man lavet en slags fyrfadsstager. Når man tænder lys i den, varmes saltkrystallerne og reagerer så med det vand, der er i luften. Det beriger luften med store mængder negative ioner. De er meget gavnlige og fjerner alle former for lugt – også den forurening, der kommer fra alle vores elektriske apparater.