Nyheder

Rygere risikerer hjerneblødning

20. april 2009

Der er en kraftig sammenhæng mellem rygning og hjerneblødninger, påviser nye dansk undersøgelse, som netop er offentliggjort i amerikansk lægetidsskrift.

Rygere løber en betragtelig risiko for at pådrage sig en hjerneblødning, der er den mest alvorlige form for slagtilfælde, hvor hver fjerde dør inden for tre måneder efter at være ramt af en blødning.

Det er budskabet på baggrund af en stor dansk undersøgelse, som netop er offentliggjort i det amerikanske lægetidsskrift Stroke. Hér påvises en kraftig sammenhæng mellem rygning og hjerneblødning, som ifølge forfatterne bør føre til en øget indsats for at advare mod netop denne sygdom på bl.a. cigaretpakker. Ca. 1.000 danskere rammes hvert år af en hjerneblødning.
»Vi har godt været klar over, at tobaksrygning forøger risikoen for en blodprop i hjernen. Men det viser sig nu, at der er en endnu stærkere sammenhæng mellem rygning og hjerneblødning, som er en langt alvorligere lidelse. Det ser således ud til, at rygning også svækker blodårevæggene i hjernen, så der lettere går hul på dem,« siger overlæge på Hvidovre Hospital Tom Skyhøj Olsen, der står bag undersøgelsen sammen med statistikeren Klaus Kaae Andersen fra Danmarks Tekniske Universitet.
Forskerne har undersøgt sammenhængen mellem tobaksrygning og risikoen for enten at få hjerneblødning eller hjerneblodprop hos næsten 40.000 danskere med apopleksi, der er samlebetegnelse for de to sygdomme. Det viste sig, at der blandt rygerene var en 30 pct. større sandsynlighed for, at de var ramt af den langt alvorligere hjerneblødning end af en blodprop i hjernen.
Stof til eftertanke
Forskerne mener, at undersøgelsen må give stof til eftertanke blandt rygere, og at der også i større omfang fokuseres på risikoen for hjerneblødning i oplysningskampagner mod rygning.
»Jeg tror ikke, at der i dag er mange, der er klar over, at rygning kan være indgangsbillet til en hjerneblødning. Apopleksi er en af de store folkesygdomme, som vi alle kan blive ramt af. Men hvis man ryger, øges risikoen betragteligt, og det vel og mærke for at pådrage sig den alvorligste form for apopleksi, nemlig hjerneblødningen, som ofte betyder livslang invaliditet – hvis man i det hele taget er så heldig at overleve,« siger Tom Skyhøj Olsen.
Kilde: Berlingske

Forrige artikelNy forskning giver håb om evig frugtbarhed

Næste artikelPsykiske problemer i barndommen øger mænds selvmordsrisiko

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.