Nyheder

Rygers datter får 71 mio. kr. i erstatning

28. august 2009

Tobaksproducenten Philip Morris skal betale en erstatning svarende til 71 mio. kr. til datteren af en storryger, der døde af lungekræft. Der er også sager på vej i Danmark, men evt. erstatninger vil være i en mindre skala, siger jurist.

Det var retten i Los Angeles, der afgjorde, at kvinden Jodie Bullock skulle have en stor millionerstatning for tabet af sin mor, Betty Bullock, der i 2003 døde af lungekræft i en alder af 64 år. Det skriver BBC News.

Betty Bullock sagsøgte i 2001 Philip Morris for svindel og forbrugervildledning. Men tobaksgiganten argumenterede, at rygere bare kan lægge cigaretterne på hylden, da tobakkens skadelige virkning er almen viden.

I 2002 kom sagen for en jury, der anbefalede en erstatning på 28 mia. dollars – altså over 145 mia. kr. En dommer barberede dog senere den gigantiske sum ned til 145 mio. kr. Men den dom ankede Philip Morris.

Da Betty Bullock døde i 2003, overtog hendes datter søgsmålet. Og det er altså hende, der er blevet tilkendt de 71 mio. kr. af retten i Los Angeles.

Det er endnu uvist, om Philip Morris vil anke dommen igen.

Gigantiske beløb

De svimlende beløb, der giver associationer til underskuddet på den danske finanslov til at blegne, skyldes ifølge chefkonsulent ved Forbrugerrådet, jurist Benedicte Federspiel, at det amerikanske retssystem er skruet sammen på en særlig måde.

“Dels fastsættes beløbet ofte af et nævningeting, og man kunne forestille sig, at de tænke “det kunne være os” og derfor gav straffen et hak op. Men det sker aldrig i danske erstatningssager, ” siger hun.

Og desuden indgår der i erstatningen “punitive damages” et begreb man heller ikke bruger i dansk eller europæisk ret. Det er en ekstra straf man kan lægge oven i erstatningen, hvis det fremgår at den sagsøgte har handlet overlagt og med koldt blod.

Sager undervejs i Danmark

Sagen er endnu een i rækken af erstatningssager mod tobaksindustrien i USA, hvor flere har fået tilkendt store erstatninger.

I Danmark venter et par lignende sager på at komme for retten. Den ene omhandler en ryger, der efter mange års rygning har fået lungekræft og derfor sagsøger Skandinavisk Tobak for 417.000 kr.

De er efter et langt juridisk tilløb berammet til først i november, og hvis alt går efter planen, falder dommen i februar 2010.

Den ene af sagerne kører ikke kun på, at rygning er skadeligt, men også på, at tobaskindustrien anklages for at have tilsat cigaretterne stoffer, der øger afhængigheden. Ikke millionerstatning

Lignende sager er blevet ført – og tabt – i Norge, Sverige og Finland. Men ikke i Danmark. Og ifølge Benedicte Federspiel kan udfaldet få stor principiel betydning.

“Der har endnu ikke været en sag i Danmark, men der er interessant at se, om de kunne blive dømt. Det kunne muligvis åbne op for en række sager,” siger hun, men fastslår, at der aldrig kan blive tale om de massive erstatningssummer, der er i amerikansk ret.

“Der vil slet ikke blive tal om mia.-beløb eller flere millioner. Det sker ikke i Danmark,” vurderer Benedicte Federspiel.

Kilde: fpn.dk

(Oprettet 3. september 2009)

Forrige artikel10-årige vil have perfekte kroppe

Næste artikelVaskemiddel dur kun til rent tøj