Nyheder

Rygestop-guide for brændeovne

Foto: Adobe Stock
9. oktober 2018

Efter regeringens forslag om at skrotte gamle brændeovne, er der sat ekstra fokus på luftforureningens topscorer. Hvis du er ejer af en brændeovn, kan du starte med at fjerne en stor del af de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn ved at optænde den korrekt.

[boxed align=”right” width=”half” label=”Brænderøgens konsekvenser i tal”]Brændeovne er sammen med brændekedler i f.eks. faste brændselsfyr årsag til ca. 70 procent af de sundhedsskadelige partikler, der udledes herhjemme. Trafikken står kun for ca. 16 procent af udledningen

Kilde: Bolius [/boxed]

De varmer godt og grundigt op under hyggen i efterårsmørket – desværre er partikler fra brændefyring årligt skyld i ca. 550 for tidlige dødsfald, ifølge beregninger fra DCE, Nationalt center for miljø og energi .

Regeringen er derfor kommet med et nyt udspil, hvor de vil tvinge nye boligejere til at skrotte de gamle brændeovne – samtidigt vil de give et tilskud til alle, der skifter deres gamle brændeovn ud, såfremt den er fra før år 2000.

Din håndtering af brændeovnen betyder meget

– Gamle brændeovne udleder generelt væsentlig mere luftforurening end moderne brændeovne. F.eks. er udledningen af fine partikler 4-5 gange højere for en gammel brændeovn end en moderne svanemærket brændeovn. Gevinsten er derfor potentielt stor ved at udskifte gamle brændeovne med moderne, siger Ole-Kenneth Nielsen, Chefkonsulent hos institut for Miljøvidenskab.

Han understreger dog også, at gevinsten afhænger af, hvor mange ekstra brændeovne, der vil blive skiftet grundet regeringens foreslåede tiltag. Der er ca. 750.000 brændeovne i Danmark og der regnes pt. med, at der udskiftes 20.000 om året, så for at tiltagene skal have en effekt, skal der skiftes flere end 20.000 brændeovne ud pr. år.

Men du kan faktisk godt mindske den sundhedsskadende effekt fra røgen – bare ved at tænde op korrekt med de rette remedier og forhold. Gør man det ikke rigtigt, kan det give store udledninger ­– også i en ny brændeovn.

Tænd op fra toppen

Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys. De gode effekter ved at tænde op i toppen er dokumenteret i en Schweitzisk undersøgelse, hvor der er målt ved både almindelig optænding i bunden og den nye top-down-optænding.

Brug kun tørt træ

Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.

– Det betyder meget, hvad du fyrer med. Hvis du f.eks. afbrænder malet eller trykimprægneret træ, så kan man se voldsomme stigninger i forureningsniveauerne, siger Ole-Kenneth Nielsen.

Fyr derfor aldrig med:

  • Trykimprægneret træ, EU-paller eller træ, der på anden vis er overfladebehandlet.
  • Træaffald, som kan indeholde rester af maling, lim og lak.
  • Husholdningsaffald, f.eks. mælkekartoner, æggebakker, plastik og kulørte tryksager som ugeblade og reklamer.
  • Knust bygningsaffald som f.eks. indeholder søm, skruer, rester af spån- og gipsplader.

Sørg for rigeligt luft

Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

Røgen skal være næsten usynlig

Gå udenfor og tjek, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.

Hold et Home Party med din skorstensfejer

Problemet med røg fra de mange brændeovne og pejse i villakvarterer er i nogle områder så slemt, at det kan sammenlignes med trafikforureningen ved de mest befærdede veje i de store byer.

Derfor tilbyder skorstensfejeren at komme gratis på besøg, hvis I er mindst 10 personer, der inviterer til et par timers fremvisning af, hvordan man fyrer korrekt.

Invitér dine naboer til Home Party med en skorstensfejermester for at få alt at vide om, hvordan du fyrer korrekt i din brændeovn. Et Home Party, hvor mange af nabolagets beboere deltager, kan være en god måde at skabe en konstruktiv stemning omkring gode fyringsvaner, både med hensyn til kvalitet af brændsel, fyringsteknik og fyringsanlæggets stand.

Skorstensfejeren kan desuden give nyttige faglige råd til, hvordan eventuelle røgproblemer kan reduceres.

For at et Home Party med en skorstensfejermester skal kunne fungere bedst muligt, skal brændeovnen hos den husstand, der lægger hus til, være relativt ny og have en stor glaslåge, så det er muligt at følge forbrændingen.

Skriv til lauget@skorstensfejeren.dk eller ring til 60 16 20 20.

Kilde: https://braendefyringsportalen.dk/borger/problemer-med-roeg/

 

Forrige artikelD-vitamin beskytter bedre end influenza-vacciner

Næste artikelNobelprisen i medicin går til kræftforskning i immunsystemet