Nyheder

Rygestop kan give stofskiftesygdom

7. november 2012

Mange rygere, der kvitter tobakken, tager på. Og det er ikke nødvendigvis, fordi cigaretterne bliver erstattet af søde og fede stimulanser.

Det viser et forskningsresultat fra Aalborg Universitet.

Mange rygere vånder sig ved et rygestop, fordi de ved, at et farvel til cigaretterne ofte giver problemer med garderoben. Mange tager betragteligt på, når de kvitter tobakken, og ganske mange tror, at det er ex-rygernes egen skyld, fordi de erstatter rygepauserne med snacks og trøstespiser abstinenserne væk.

Tobakken påvirker stofskiftet

Men det er tobakken, der påvirker stofskiftet, og det er øjensynligt en god idé at trappe tobakforbruget gradvist ned. Det er konklusionen i forskningsresultatet fra Aalborg.

– I vores undersøgelse kunne cirka 85 pct af alle nye tilfælde af for lavt stofskifte, der opstod indenfor to år efter et rygestop, tilskrives rygestoppet. Om patienterne havde røget i to, ti eller 20 år gjorde ingen forskel, siger forskerne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.

Tricker immunforsvaret

Forskernes teori er, at de mange kemikalier i tobakken påvirker immunsystemet, så et rygestop får immunsystemet til at angribe skjoldbruskirtlen. Skjoldbruskirtlen styrer stofskiftet.

– Vores hypotese er, at der sker en tilpasning af immunsystemet, mens man ryger, mens det at holde op typisk sker fra den ene dag til den anden. Når man pludselig holder op, angriber immunforsvaret skjoldbruskirtlen og stofskiftet falder drastisk, siger professor Peter Laurberg fra Aalborg Universitet.

For lavt stofskifte skyldes skjoldbruskirtlen

Når skjoldbruskirtlens funktion nedsættes, produceres der færre stofskiftehormoner, og kroppens celler bliver understimuleret. Hvert år får mellem 1500 og 2000 danskere konstateret stofskiftesygdommen og omkring 16 pct af disse tilfælde skyldes rygestop.

Symptomerne på stofskiftesygdommen er træthed, kuldskærhed, koncentrationsbesvær, vægtøgning, forstoppelse, tør hud, væskeophobning og lav puls. For lavt stofskifte kan behandles med medicin.

Men selvom et rygestop kan medføre en stofskiftesygdom, understreger forskerne at et farvel til tobakken stadig er den bedste løsning for helbredet. Men det kan måske være en god idé at trappe langsomt ned.

Kilde: videnskab.dk

Forrige artikelSe sygdommen i øjnene

Næste artikelNaturlige midler mod træg mave

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.