Nyheder

Rygestop og mental sundhed

23. april 2014

De fleste rygere bilder sig selv ind, at rygningen får dem til at slappe af – selvom al forskning faktisk viser det modsatte. Ny forskning viser tilmed, at et rygestop kan modvirke angst og depression.

De fleste rygere må skønnes at vide, at et rygestop kan mindske risikoen for kræft, hjertekar- eller lungesygdomme. Men når det gælder rygningens indvirkning på det mentale helbred, er bevidstheden knap så entydig. For mange rygere afstår fra at stoppe, fordi de bilder sig ind, at rygningen er godt for det mentale helbred.

Men det er en misforståelse, der givetvis har rod i abstinensernes irritation, rastløshed og rystende hænder. Hvis man sammenligner tobaksabstinenser med en rolig smøg, kan sidstnævnte umiddelbart virke som det sundeste valg.

Rygestop bedre end antidepressiver

Men nu viser et britisk studie, der er offentliggjort i British Medical Journal, at rygestop kan forbedre det mentale helbred. Faktisk kan effekten sammenlignes med virkningen af antidepressiv medicin.

Forskerne har gennemgået 26 studier, hvor rygeres mentale sundhed er blevet analyseret igennem længere tid, før de stoppede med at ryge.

Et farvel til tobakken øgede livsglæden

Et halvt år efter rygestoppet kunne forskerne let se ændringer i forekomsten af depressioner, angst og stress blandt forsøgspersonerne, ligesom den generelle indstilling til livet også blev bedre.

De kort- og langsigtede gevinster

Der er mange gode grunde til at stoppe med tobakken, fordi der hele tiden er nye gevinster indenfor rækkevidde: Efter tyve minutter uden nikotin i kroppen vil blodtrykket og pulsen bevæge sig ned i sit normale leje. Efter 24 timer vil risikoen for at dø af hjertekarsygdomme allerede reduceret en smule, og ti år efter et rygestop vil risikoen for lungekræft være reduceret med totredjedele. Du vil allerede føle dig sundere og i mindre grad miste pusten, når du har været røgfri i nogle måneder. Lugte- og smagssansen vil vende stærkt tilbage efter få dage uden tobak.

Kilde: DN.se

Forrige artikelSeks grunde til at spise flere fibre

Næste artikelFem råd til pollenallergikere