Nyheder

Rygestop sætter din vægt i balance

10. januar 2016

Hvis du er en af dem, som er bange for at tage meget på, hvis du stopper med at ryge, kan du måske glædes med denne nyhed. Din vægt øges kun tilbage din naturlige vægt ved rygestop viser en stor undersøgelse fra Københavns og Syddansk Universitet.

Du kender det måske. Din mor, ven, kæreste eller du selv er ryger og har ikke modet til at stoppe, fordi I ved, det ender med flere kilo på vægten. Det store skridt til at sige nej tak til cigaretterne kan let blive bremset af undskyldninger som denne.

En ny undersøgelse, som er udviklet i et samarbejde mellem Almen Praksis ved Københavns Universitet og Klinisk Institut ved Syddansk Universitet, har forsket i netop dette problem, og undersøgelsen viser, hvordan et rygestop blot giver dig din naturlige vægt tilbage. Der vil ske en vægtstigning, men kun indtil din krop er i balance.

Rygning giver kunstig lav vægt

Det er almen viden at rygning er usund, og indtil nu har der været mange spekulationer om, hvorfor rygere tager på efter rygestop. Argumenterne har blandt andet været, at man har tendens til overspisning efter rygestop. Men ifølge nye undersøgelser hænger det anderledes sammen. Efter rygestop går man tilbage til at spise normal mængde mad.

– Rygere vejer mindre end ikke-rygere, fordi nikotin mindsker appetitten og øger stofskiftet. Det vil sige, at rygere har en kunstig lav vægt, og når de stopper med at ryge, tager de på, siger læge og ph.d. ved Københavns Universitet, Rasmus Køster-Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Værktøj til rådgivning i rygestop

1.374 danskere har deltaget i undersøgelsen, som har forløbet fra 1998 til 2008. Den tager højde for køn, alder, BMI, uddannelse, fysisk aktivitet og kronisk sygdom.

– Med undersøgelsen får vi nu et værktøj, vi kan bruge i vores rygestop-rådgivning i almen praksis. Det er nok nemmere for folk at acceptere en vægtøgning, hvis du ved, den er naturlig, idet du kommer tilbage til din normale vægt, siger Rasmus Køster-Rasmussen og slår fast, at det er langt mere usundt at ryge end at tage lidt ekstra på i vægt.

 

Kilde:

www.videnskab.dk

www.sund.ku.dk

Forrige artikelGrøn kost – dit våben mod inflammation

Næste artikelGlucosamin: Stoffet, der bremser slidgigt