Nyheder

Rygning er altid usundt

22. januar 2013

Alle former for rygning er usund. Selvom man fjerner alle kemiske tilsætningsstoffer i de almindelige cigaretter – eller selv hvis du sværger til de nye elektroniske e-cigaretter, er vanen usund, advarer bl.a. Kræftens Bekæmpelse.

De fleste rygere ved godt, at deres rygevane er usund og potentielt livsforkortende. Men det er heller ikke nemt at stoppe. Ganske mange mislykkes med rygestop, måske fordi hastigheden i arbejds- og privatlivet gør den lille pause med tobakken til et tiltrængt og vanedannede afbræk.

Derfor er mange rygere på udkig efter et lidt sundere alternativ til de almindelige cigaretter. Men det eneste sunde alternativ er faktisk at holde helt op.

Kræftfremkaldende stoffer kan trækkes ud

I begyndelsen af januar afslørede Ekstra Bladet, at der findes mere en 20 forskellige, patenterede metoder til at trække kræftfremkaldende stoffer ud af tobakken, men at tobaksindustrien er tilbageholdende med at bruge metoderne. Udspillet til EU-kommissionens nye tobaksdirektiv, der lå klar lige før jul sidste år, kunne have indeholdt krav til tobaksindustrien om at benytte metoderne for at reducere kræftrisikoen ved rygning, men der var ikke sådanne krav i udspillet. Det fik Kræftens Bekæmpelse og EU-parlamentarikeren Christel Schaldemose (S) til at kritisere kommissionen.

Selve forbrændingen skaber kræftfremkaldende stoffer

Men det er måske også godt det samme. Charlotta Pisinger er forskningsoverlæge med speciale i rygning i Region Hovedstaden og tidligere formand for Dansk Selskab for Tobaksforskning. Hun medgiver, at EU burde slå et slag for en strammere regulering af giftige stoffer i cigaretter, men hun understreger samtidig, at den sunde cigaret er et fantasifoster.

– Det er selve forbrændingen, der er problemet. Der dannes ved forbrændingen mange kræftfremkladende og giftige kemiske stoffer. Selv uskyldige stoffer som vanilje og chokolade, der tilsættes som smagsstoffer, bliver farlige, når de forbrændes, fordi de så danner nye kemiske komponenter, siger Charlotta Pisinger til dagbladet Politiken.

Hun er dog ikke i tvivl om, at tobaksindustrien vil kæmpe imod en evebntuel lovgivning om reduktion af de kræftfremkaldende stoffer. F.eks. kan man godt fjerne det radioaktive stof polonium 210 fra cigaretterne, men stoffet er samtidig med til at give rygeren et afhængighedsskabende nikotin-kick, så det ville være dårligt for salget af cigaretter, hvis man fjerner det.

E-cigaret bør ikke bruges til nedtrapning

Mange bruger de elektroniske dampcigaretter som et alternativ til almindelig tobak. De er lugtfrie, og de virker umiddelbart harmløse. En glødetråd opvarmer nogle kemiske stoffer, den såkaldte e-juice, og rygeren indånder dampe, der ligner røg og som er tilsat smagsstoffer og evt. nikotin.

Kræftens Bekæmpelse advarer mod dampcigaretter

Men Kræftens Bekæmpelse advarer nu mod dampcigaretterne. Ifølge patientforeningen bør de ikke engang bruges under en tobaksnedtrapning.

– Det er fristende at sige, at alting er sundere end at ryge tobak, og vi ville ønske at vi kunne anbefale e-cigaretter som et nyt redskab til at kvitte tobakken. Men så længe vi ikke med sikkerhed kan sige, at e-cigaretterne ikke er sundhedsskadelige, kan vi ikke anbefale dem som et rygestopmiddel, siger Niels Them Kjær, der er kemiker og projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

Han peger på, at e-cigaretterne kan indeholde store mængder nikotin og tilsætningsstoffer, der kan udvikle kræftfremkaldende stoffer – heriblandt stoffet acrolein.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har også advaret mod e-cigaretterne, der kan give nikotinforgiftning og fastholde afhængigheden af rygning.

Kilde: cancer.dk og politiken.dk

Forrige artikelAlternative banker: Har dine penge værdi?

Næste artikelGør kulhydraterne sunde

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.