Nyheder

Rygning giver paradentose

23. december 2013

Hvis du overvejer at kvitte smøgerne 1. januar, leverer vi gerne et ekstra argument for beslutningen: Rygning ødelægger bakteriefloraen i munden og giver paradentose.

Rygestop som led i et nytårsforsæt er sjældent en god idé. Det er bedre at følge motivationen end vælge en bestemt dato, og januar er som regel så kedelig en måned, at den bedst overleves med en last eller to.

Men hvis du alligevel vil gøre hele 2014 røgfri, giver naturli.dk gerne et ekstra argument for beslutningen.

Rygning ødelægger bakterierne i munden

Et internationalt forskningsprojekt med dansk deltagelse viser, at rygere ødelægger den naturlige bakterieflora i munden, så modstandskraften overfor infektioner i mundhulen svækkes. Det øger risikoen for at udvikle paradentose, og netop paradentose er mistænkt som medvirkende årsag til kræft i bugspytkirtlen. Det sidste er der endnu ikke forsket tilstrækkeligt i, men paradentose er i sig selv en alvorlig lidelse.

Rygning giver varige skader på immunforsvaret i munden

Men hvis du stopper med at ryge efter flere års røg, skal du ikke regne med en komplet gendannelse af mundens immunforsvar i løbet af kort tid. Studiet afslørede, at deltagere, der tidligere havde røget, stadig havde markant færre antistoffer i munden end dem, der aldrig havde røget. Faktisk havde de tidligere rygere kun en anelse flere antistoffer end dem, der stadig røg.

– Man kan sammenligne bakteriefloraen i munden med tarmens, og den er ikke sådan lige til at ændre. Det er muligt at se mindre ændringer, hvis man for eksempel begynder at spise meget A38, men det er meget vanskeligt at ændre sin bakterieflora markant ,« siger Anne Tjønneland, der er overlæge og forskningsleder fra Kræftens Bekæmpelse, til videnskab.dk.

Fremtidig forskning vil afdække kræftrisiko

I studiet deltog 395 mennesker, der blev delt op i rygere, tidligere ryger og ikke-rygere. Man undersøgte deltagerne for 25 forskellige orale bakterier.

I fremtidens forskning vil man sammenholde spytprøver med blodprøver, så man kan se, hvilke bakterier, rygerne mangler – og hvordan det spiller ind i forhold til antistofferne. Det kan gøre forskerne klogere på, om der er en sammenhæng mellem kræftrisiko og bakteriebalancen i mundhulen.

Kilde: BT.dk

Forrige artikelOvergang med styr på underliv

Næste artikelTil indkøbslisten: Seks midler mod tømmermænd

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.