Skøn

Kollagen-udfordringer: Rynker eller træt hud?

Foto: Scanpix/Iris
18. marts 2019

Stress aflæses lynhurtigt i huden i vores ansigt. Den kan slå ud og blusse, blive sart eller få livløs og træt udstråling, der siden kan sætte sig som rynker og grå farve. I dag kan du både afstresse huden inde- og udefra med målrettede tilskud og beroligende pleje. Og så er der kollagen-hypen og forskellige kollagentyper. Hvad er der lige med det?

Du har ikke fået sovet, måske haft lidt bekymringer eller bare rygende travlt. Du har måske glemt at spise eller spist noget skrammel. Måske husket at drikke en masse kaffe, men glemt at drikke vand eller at sidde ned og tygge maden og holde et par rigtige pauser.

Det sker der ikke noget ved ind imellem – og stående taffel har sin egen charme, men står det på over lang tid, begynder det at trække alvorlige veksler på kroppen og ja, det viser sig også i og på huden.

En frisk og sund hud kræver de tre store: Søvn, vand og næringsstoffer. Først og fremmest. Og de tre hænger også sammen: Søvn påvirker vores stofskifte og biologiske ur. Den mængde hvile, vi får, har indflydelse på, hvad og hvor meget vi spiser, ligesom kroppen har brug for ekstra tid og energi til at fordøje store måltider. Vi skal samtidig bruge væske til at fordøje og føle os mætte og fugte huden indefra. Så du kommer ikke uden om de tre, hvis du vil have en fin hud.

Vi består af det, vi spiser

Det er jo fantastisk, at det, vi indtager, bliver til os. Når man spiser en gulerod, da spaltes, opløses, omsættes og optages den i os og bliver til byggesten i den virkelig komplekse organisme, vi er.

Når det virkelig synker ind, hvad den fantastiske krop er og kan, er det lettere og nærmest uundgåeligt, at vi får lyst til at putte de bedste, reneste og mest levende råvarer ind i os. Uden rester af sprøjtegifte, tilsætningsstoffer, farvestoffer, udpinte, halv eller heldøde grøntsager eller mishandlet kød.

For det omsættes til os og den energi, vi har brug for – og er fundament for vores hud, hår – og hjerne for den sags skyld – alt det, der skaber et vitalt menneske.

Kollagen – hvad er det egentlig?

Kollagen giver huden sin fasthed, fylde og styrke. I det inderste lag af huden – underhuden – ligger kollagen og fibroblaster, vand, fedt og immunceller sammen med makrofager. Fibroblasterne danner netop kollagen ud fra kæder af aminosyrer. Kollagen snor sig i kæder og skaber struktur og elasticitet i bindevævet. Der findes omkring 28 forskellige former for kollagen, men det er især type 1 (den, der findes i huden) og type 2, vi hører mest om.

Desværre nedsætter de kollagendannende fibroblastre deres aktivitet med alderen. Altså vores alder. Og når vi danner mindre kollagen, får vi flere rynker. Derfor er tilskud, hvor kollagen bliver tilført kroppen, et af de nye skønhedsmidler.

Der findes flere mærker, der har lavet hver deres bud på kollagentilskud, og jeg har haft positiv kundefeedback på alle omkring effekt.

Bl.a. Collagen Boost Pulver fra Naturdrogeriet, der også indeholder C-vitaminer, granatæbleekstrakt og kisel.

New Nordics Skin Care Collagen Filler, hvor kollagenet er fra fisk. Kapslerne indeholder også granatæble-ekstrakt, algeekstrakt, tomatekstrakt og C-vitaminer.

NDS Probiotic SkinActive er pulver fra Engholmgruppen, der også er spændende med sit indhold af kollagen 1.

Og Colpropur, som er hydrolyseret collagen, der er opløseligt i væske.

Kollagentilskud – hvorfor?

For at få effekt af kollagen som tilskud, kræver det, at kroppen kan optage og bruge det. Det lader til, at der er styr på denne del, hos de fleste af de danske forhandlere.

Engholm Gruppen har fået lavet tre dobbeltblindede, randomiserede, placebo-kontrollerede studier med mere end 280 deltagere på NDS Probiotic SkinActive. Deltagerne fik enten placebo eller 2,5 g i daglig dosis af kollagenblandingen. Produktet indeholder kollagenpeptider, zink, E- og C-vitaminer kombineret med fire probiotiske bifidobakterier.

Forsøget viste, at deltagerne i aktivgruppen fik øget fasthed og elasticitet i huden, mindre rynker og fine linjer, øget metabolisme af kollagener og elastin i de dybere hudlag og mere fugtighed til huden allerede efter fire uger.

Støt din egen kollagen

Er man ikke til kollagentilskud (f.eks. mangler der et vegansk kollagenprodukt på markedet), kan man stadig støtte op om og styrke sin kollagen i både huden, knogler og tænder osv. gennem andre kosttilskud.

Ikke mindst C-vitaminer er fantastiske til at styrke kollagen. På samme tid styrkes bindevævet i hele kroppen og er derfor effektivt også i forhold til cellulite (appelsinhud), som du med fordel også kan behandle med gua sha, sugekopper eller tørbørstning på samme tid.

Grapenol Skintoner fra Solaray er et af de kosttilskud, der styrker bindevævet, men også de små blodkar – ikke mindst pga. vindruekerneekstrakt og C-vitaminer – så elasticiteten og spændstigheden kan ses.

Spis dig til bedre kollagen

Vælg fødevarer og drikke, der har et højt naturligt indhold af C-vitaminer – som rød peber, grønne grøntsager, hyben, persille, citrusfrugter, mørke bær som solbær, brombær, acai, aronia osv. også som saft.

Granatæblekerner er meget rige på antioxidanter, som indeholder polyfenoler, der virker mod rynker og inflammation – og kan spises både i mad, drikkes som saft eller fås som kosttilskud.

Vand og væske skal der til. Lav gerne vand, der er smukt, sundt og velsmagende ved at tilsætte mynteblade, citron eller bær, så man har endnu mere lyst til at drikke et glas vand, hver gang man går forbi kanden. Teer, der er særligt gode til huden, er både de gode teer, der styrker leveren som f.eks. mælkebøtte og marietidsel, men også grøn, hvid og rød te (Rooibos) er gode for hele kroppens trivsel og energi inkl. udseendet.

Udefra – den kollagenstyrkende hudpleje

I forhold til at styrke kollagen og holde på fugten og ad den vej give huden mere spændstighed og liv, er det godt at holde øje med cremer og serum, der indeholder naturlige former for C-vitaminer, så de ikke går i stykker, når de rammer huden, men kan transporteres lige ind.

Her bliver hybenkerne-olie ofte nævnt pga sit høje naturlige indhold af C- og A-vitaminer. På samme måde er det vigtigt med en fugtbinder, hvor hyaluronsyre med rette nævnes igen og igen, da det kan findes naturligt i planter og binder store mængder fugt.

Det kan findes både i Annemarie Børlinds AquaNature serie, Zinobel Organic Boosts serum og cremer og Laveras Hyaluron-serie.

Af spændende nyheder er Jurliques relancering af Herbal Recovery-serien, hvor deres plante-laboratorium har været på markerne og fundet flere brugbare egenskaber i planterne: Lægestokrosens evne til at bære fugt, stedmoderblomsters rensende og beroligende effekt, sammen med ikke mindst rødkløver, der styrker hudens egen hyaluronsyre-bevarende evne, da den beholder fugten i huden og forhindrer fordampning uden at spærre huden inde.

Alger, hestekastanjer og rosmarin

Når du kigger efter vitaliserende serum og cremer er der flere andre planter, du med fordel kan skele til:

Rosmarin er god til blodcirkulation, hestekastanjer opstrammer og er god til de små kapillærer (de mindste blodårer) i huden, men også serum og cremer med alger beroliger og nærer huden.

Multivitamin Cremen fra Mellisa er både nærende, vitaliserende og med sit indhold af grape, rosmarin, macadamia, acai, edelweiss m.m. er den meget populær til at mindske aldringstegn. Den balancerer på samme tid huden – og indeholder netop naturligt C-vitamin, men også A- og E-vitaminer. Det er potente økologiske planter og urter i lige så økologiske olier, der bare føles lige så gode på huden, som når man spiser noget, der bare føles godt og vitaliserende.

Sammen med næring inde- og udefra, væske og søvn kan synergien gøre sit trylleri med at vende en stresset, træt, trist, grå hud med træthedslinjer til sin elastiske, balancerede og bedste udgave.

 


 

Sov med en kærlig maske

Hvorfor ikke forene to gode ting for huden: Søvn og en beroligende maske?

Dr. Hauschkas Soothing Mask er lige til at smøre på om aftenen i et pænt lag for derefter at sidde 20 minutter.

Det, der ikke allerede er absorberet, smøres helt ind – også omkring øjnene – og soves med natten over.

Beroliger og nærer huden, mens man også selv hviler.

Andre masker, der kan bruges om natten, er Annemarie Børlinds Anti-Aging Cream Mask.

Eller Cattiers Rose Clay Mask, en klassiker, der fejrer 50 års fødselsdag i år.

Avivirs Baobab-serie har en balm og en olie, der også er dejlig beroligende til en stresset og sart hud. Her er balmen multi-anvendelig og skøn at bruge som maske også.

Forrige artikel(Glutenfri) Dej til pizza

Næste artikelUndgå nakkesmerter i et omskifteligt arbejdsliv

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.