Nyheder

Så er det rodfrugtetid

5. november 2013

Med efteråret og den stundende vinter er det blevet rodfrugtetid. Rodfrugter er både kalorielette, vitaminrige og velsmagende. Vi giver dig et par tips til anvendelse.

Med de mørke tider kommer rodfrugterne på bordet. Rødbede, pastinak, persillerod, skorzonerod, gulerod, kålrabi, knoldselleri er at finde i de fleste supermarkeder. Det er tilmed en billig spise.

Det kan være godt for sundheden og livvidden, hvis de erstatter pasta og slige tomme kulhydrater i måltidet. Rodfrugter mætter bedre end både kartofler og pasta, og så er der også en del flere vitaminer og kostfibre i. Rodfrugterne er rige på A- og C-vitaminer, ligesom de byder på en del vigtige mineraler, herunder kalium og magnesium.

Men hvordan bør de tilberedes, hvis vitaminerne skal overleve? Som med alle andre grøntsager er de naturligvis sundest rå og med skrællen på. Men da det er de færreste, der finder det festligt at gnaske et helt knoldselleri, må kompromiserne udforskes.

Råkostsalaten kan varieres

En råkostsalat med gulerod, æble og rødbede er god til det meste. Den kan varieres med så forskellige ingredienser som hvidløg, mango og rosiner. Husk olie, citronsaft, salt og sort peber.

Rodfrugtefadet er fint tilbehør

Det klassiske rodfrugtefad med eksempelvis rødbede, pastinak, persillerod, hvidløg og rødløg er også godt tilbehør til de fleste retter. Skær rodfrugter i mundrette størrelser og rødløgene i både. Vend det hele i balsamico eddike og olivenolie, en god havsalt og peber. Bag i ovnen, til det er mørt. Hvis du skal have en svinemørbrad eller lignende til, kan den passende steges sammen med rodfrugterne i et fad med låg. Servér rodfrugterne med en 18 pct creme fraiche eller en fedtfattig yoghurt, hvis du har fedtskræk.

Rodfrugter i sovsen

Pastinak eller persillerod er også fortrinlige til en slags cremesovs, der passer både til fisk og kød. Skræl og skær den hvide rodfrugt i stykker, og kog den i mælk med en nogle hele fed hvidløg efter smag. Når de er møre, pureres det hele med en stavblender og smages til med salt, hvid peber, en smørklat og eventuelt lidt stødt koriander.

Den fattige mands asparges

Sæsonen for skorzonerødder er omtrent slut, men hvis du er heldig, kan de stadig findes. De kaldes fattigmandsasparges, og det er en fin betegnelse, for de smager lidt som hvide asparges, og de er en del billigere. De er lidt bøvlede at rengøre, da de er dækket af et tykt lag jord og desuden afgiver en harpikslignende væske. Men de skal skrælles og straks lægges i vand med eddike eller citronsaft, så de ikke oxiderer. Kog dem nogle minutter, til de er møre. Derefter kan de steges i olie og serveres med persille og citronsaft eller bages i ovnen med en rød pesto og svøbt i en tørret skinke som Serrano eller Parma.

Selleri med ost eller i mosen

Selleri kan også forkoges i skiver, dryppes med olivenolie og citronsaft, krydres med salt og peber og gratineres i ovnen med ost. Den jordede knold er også god som vitaminindsprøjtning i kartoffelmosen. Kog nogle skiver selleri sammen med kartoflerne – det giver mosen lidt mere karakter.

Forrige artikelKur mod autisme på vej

Næste artikelEr gluten hudens værste fjende?