Nyheder

Så er det nu, du skal plukke brombær!

Foto: Adobe Stock
1. september 2020

Naturen er et fantastisk sted at gå på opdagelse efter lækkerier – og netop nu er flere bær klar til at blive plukket. Især brombær er der mange af. Og udover at være søde og lækre er de faktisk en sand sundhedsbombe, så det er bare med at komme i gang!

Skoven – og naturen generelt – er fyldt med lækkerier! Fra ramsløgene der springer frem i foråret til svampene i skovbunden og bærrene, der titter frem på buske i sommeren og det tidlige efterår. Grundet den forsinkede sommer med en drønvarm august måned med massere sol er brombærrene klar lidt tidligere end normalt og Naturstyrelsen melder om en overflod af de mørke sundhedsbomber.

Trine Sørensen fra Naturstyrelsen udtaler i en pressemeddelelse:

– Lige nu er det især brombær, der er klar til plukning lidt tidligere end normalt. De vokser vildt i skovbryn og hegn på tørre og solrige områder og smager fantastisk i marmelade eller bare som de er.

[relateredehistorier]

Det er lovligt at samle bær, svampe og frugt til eget forbrug på alle statslige naturområder og skove, så det er bare med at komme i gang, hvis man vil have nogle af godterne med hjem. Der opfodres dog til let besindelighed, så alle kan få – en god tommelfingerregel er ikke at samle mere end en bærepose fuld.

Antiinflammatorisk og beroligende

Der er god grund til at høste sig nogle vilde brombær. Foruden den dejlige naturoplevelse er de nemlig en sand superfood. De mørke bær er nemlig spækket med vitaminer, ligesom de indeholder salicylsyre, som er antiinflammatorisk, og derfor god til at bekæmpe inflammation i kroppen, ligesom forskning peger på, at salicylsyre er godt for hjertet og kan hæmme udviklingen af visse kræftformer. Brombær indeholder desuden en kostfiber ved navn pektin, som kan virke kolesterolsænkende.

Af de mange gode vitaminer og næringsstoffer generelt kan nævnes vitamin A, -C, og -K samt E-vitamin, som også er en god antioxidant. Desuden indeholder bærret kalcium, fosfor, zink, magnesium og B-vitaminer. Studier peger på, at netop en kombination af zink, magnesium og B-vitaminer kan påvirke ens psykiske velbefindende. I et studie med raske mænd, som modtog et tilskud med disse næringsstoffer i 28 dage, fandt man, at deltagerne oplevede en signifikant reduktion af angst og stress.

Derudover har man observeret i både Sverige og på Sardinien, at forekomsten af diabetes er størst i områder med lave niveauer af zink og krom i jorden. Man mener, at det er zinks rolle i forhold til insulinproduktionen, som kan sænke risikoen for at udvikle diabetes.

Læs også: Derfor får du appelsinhud

God kilde til jern

Nu kunne man tro, at der ikke var mere godt at sige om brombær, men det er der faktisk. De er nemlig også en god kilde til jern. Særligt kvinder i den menstruerende alder er i risiko for at mangle jern. Tal fra 2015 viser, at omkring 20 procent af kvinder i den fertile alder mangler jern. Det tal kan dog godt vise sig at være i den lave ende. En undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2006 konkluderede, at omkring 40 procent af danske kvinder led af jernmangel.

Indikationerne på jernmangel kan være alt fra åndenød til en følelse af at være træt og uoplagt. Menstruerende kvinder skal indtage mellem 12-18 mg jern om dagen. 100 gram brombær indeholder 0,55 mg, hvilket vil sige, at man altså skal spise omkring 2,5 kilo bær, hvis behovet skal dækkes ind udelukkende herfra, hvilket er urealistisk. Når det er sagt, er de et godt supplement til andre jernholdige produkter som eksempelvis kød.

Brombær er super nærende, og netop nu let tilgængelige i de danske skove. Hvis du går på brombær-jagt, kan det være en god ide at iklæde sig den rette kampuniform med lange ærmer og bukseben, så man undgår rifter fra de stikkende buske – men ellers er det bare at gå i gang!

Læs også: Jernindtag har betydning for hvordan du performer 

Forrige artikelHavene stiger med rekordfart

Næste artikelLuftforurening kan øge risikoen for astma hos børn

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.