Sådan får du et godt indeklima

Klimaet i dit hjem er vigtigt for sundhed og velvære, og det er ikke nok bare at åbne et vindue fra tid til anden. Her er tips til, hvordan du bedst sikrer et sundt indeklima

En familie på 4 afgiver i gennemsnit omkring 10 liter vand til boligen om dagen. Det svarer til en spandfuld. Hver dag.

Du lufter indimellem ud, og du gør rent – så langt så godt. Men hvad mere kræver det at holde sig et sundt indeklima? En hel del mere, ifølge Videnskab.dk, der har spurgt professor i indeklima ved DTU Byg Geo Clausen til råds.

 • Luft ud flere gange dagligt. Gerne både før du tager på arbejde, efter du kommer hjem, og inden du går i seng om aftenen.
 • Luk badeværelsesdøren, når du går i bad.
 • Sørg for ens temperatur i alle rum.
 • Tør ikke tøj indendørs.
 • Luft grundigt ud efter madlavningen.
 • Gør ofte rent – og hovedrent én gang om året.

En ikke-repræsentativ undersøgelse fra CISBO (Center for Indeklima og Sundhed i Boliger) på én enkelt bolig viste, at 10 minutter med ét åbent vindue gav tre procents udskiftning af luften i hjemmet. 4 gange 10 minutter med gennemtræk gav til gengæld et luftskifte på 32 procent.

Rådene er udarbejdet af ’Rådet for sundt indeklima’, som er et uvildigt organ, der har til formål at hjælpe politiske og økonomiske beslutningstagere med at træffe afgørelser på et kvalificeret og oplyst grundlag.

1 kommentar

 • Preben Jørgensen siger:

  Tja.. Udluftning er en go’ ting. Men den korte udluftning daglig giver ofte ikke nok når huse igen bliver lukket og vi tager på arbejde el. resten af dagen. Her vi den naturlige varme indeklemt luft ta’ fugtighed til sig fra våde håndklæder i badeværelset, potteplanter osv. Luftfugtigheden bør være mellem 40-50%. Derfor bør man i specielt vore ældre huse montere udluftnings ventiler øverst på væggene centralt placert i rummene således at der kan være en naturlig udluftning når du ikke er hjemme, dette betyder at luften i huset bliver udskiftet mindst en’ gang på 8 timer uden at det bliver koldt i huset. Nyere huse som skal være tætte og ‘trykprøvet’ har altid et udluftningssystem (varmegenbrug) som burde klare dette… Tak for gode indslag.. 🙂

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *