Nyheder

Sådan giver du dine børn gode vandvaner

4. december 2017

De fleste forældre går op i at smøre en sund og varieret madpakke, som kan give deres børn energi og overskud gennem hele skoledagen. Men tænker du over, at dit barns vandindtag også gør en stor forskel for deres hverdag? Få 5 gode råd til, hvordan du sikrer, at dine børn får vand nok.

 Vi går højt op i at give vores børn sund mad med i skole, men børnene har i lige så høj grad brug for gode vandvaner for at holde energi og overskud oppe i løbet af dagen

Mange børn venter med at drikke vand, til de først er blevet tørstige. Det er der ikke noget mærkeligt i. Men hvis først tørsten har sat ind, er det kroppens eget signal om, at den er ved at dehydrere. Det kan f.eks. resultere i hovedpine, dårlig koncentrationsevne og et lavt energiniveau.

Vandvaner kan ikke læres for tidligt

Fødevarestyrelsen anbefaler, at skolebørn som tommelfingerregel skal have ca. 1-1,5 liter væske om dagen – afhængigt af vægt, fysisk aktivitet etc. Det handler altså om at give sine børn nogle gode rutiner, så de husker at drikke nok vand, inden tørsten for alvor melder sig.

Liza Lindbjerg Andersen fra FM Mattsson Mora er selv mor til tre og har arbejdet i den danske vandbranche i over tre år. Hun har samlet 5 gode råd til, hvordan du kan hjælpe dine børn med at få de bedste vandvaner både derhjemme og i skolen.

1. Fyld drikkedunken

I Danmark kan vi tappe noget af verdens reneste vand direkte fra vandhanen. Derfor er det billigste og sundeste at lære dine børn at drikke postevand. Giv dem en sej eller sjov drikkedunk med i skole, som de kan fylde i løbet af dagen. Vælg en, som er robust og kan tåle grundig opvask. Ved at bruge drikkedunk er det nemt for barnet selv, også de mindre, at holde øje med hvor meget de drikker.

2. Mind børn om vandvaner

Når du alligevel smører en lækker madpakke, så læg f.eks. en sød lille huskeseddel ved, hvor du minder dine børn om at drikke vand til frokosten og at fylde vandflasken, inden de løber ud og leger.

3. Brug køleskabet

Koldt vand smager bedst! Køb en god kande eller karaffel med låg, så du altid kan have postevand i køleskabet og skænke et glas lækkert koldt vand til dine børn.

4. Sæt smag på

Hvis dine børn synes, at ”vand er keeeedeligt!”, så findes der mange måder, hvor du nemt kan pifte smagen op. Tilsæt krydderurter som mynte eller citronmelisse eller skiver af f.eks. citron, lime, appelsin eller agurk – det giver en frisk smag og ser flot ud. Du kan også putte frosne bær i vandet som sjove isterninger.

5. Gør gode vandvaner sjove

Du kan selv hjælpe dit barn med at få drukket vand derhjemme, men lav nogle nemme huskeregler, som de små kan bruge i løbet af skoledagen. Du kan være f.eks. sætte streger eller sjove klistermærker på deres drikkedunk, så de selv kan følge med i, hvor meget de har fået drukket.

Læs flere tips om vandforbrug på Vandmedomtanke.dk.

Forrige artikelToptrimmet tarm

Næste artikelTandlæger slår alarm vedrørende light-sodavand

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.