Der er stadig tid til at gøre haven forårsklar, og faktisk er det ikke kun godt for bed og plæne, at der bliver taget fat. Havearbejde er også sundt for fysikken. Man skal dog være opmærksom, når man træder ud af vinterhi, hvis man vil undgå skader.
Den milde vinter og efterfølgende kolde start på foråret betyder, at haveejerne stadig kan nå at komme til bunds med ufærdige projekter, så den grønne stue er helt klar til at blive taget i brug, når de lune temperaturer forhåbentlig snart melder sig. Men som det gamle ordsprog siger, så er der altid noget at lave for en husmor, og det gælder også husejere i dag. Derfor kan det også være en god ide at prioritere, hvilke haveprojekter man skal give sig i kast med først, hvis det skal kunne nås i tide.
Arne Persson er haveekspert ved Plantorama, og han har en række gode råd til, hvordan man skal gribe den udendørs forårsrengøring an. Først og fremmest anbefaler man, at der bliver ryddet op og lavet en liste over mål for haven.
Men den kyndige vejledning stopper selvfølgelig ikke der – og er du i tvivl om, hvordan den gode haverengøring skal gribes an, og hvilke projekter du ellers kan kaste dig over nu, og hvilke du kan gøre klar til, så er der guld fra Arnes skattekiste at hente her.
Som nævnt er første skridt at få ryddet op. Det betyder ikke udelukkende, at det er de grønne fingre, der skal frem, men er en god investering ikke desto mindre. Tiden er nemlig nu til at få renset fliser eller træplanker på terrassen, gravet fuger fri for ukrudt, og har du et drivhus, skal det også have en kærlig hånd. Der kan nemlig risikere at gemme sig overlevende insekter og svampesporer, som har søgt ly der for vinterens kulde. Derudover kan man også med fordel rengøre havemøblerne og give dem en gang olie, så de er klar til, når solen for alvor bryder igennem. Man bør dog vælge en relativt lun og tør dag til lige denne opgave.
Og så er det ellers også med at få fingrene i mulden. For selvom det er for tidligt at plante de fleste former for flora – der er dog udvalgte blomster, som kan pryde haven allerede nu, det vender vi tilbage til – så kan man sagtens gøre jord og bede klar til beplantning. Her er det især med at komme på forkant med ukrudtet, som er begyndt at spire. Har du frugttræer eller staudebede er det også nu, der skal tages fat. For selvom frugttræerne gerne skulle være klippet ned i efteråret, kan det stadig nås. For stauderne gælder samme princip, og her må man altså gerne gå hårdt til værks.
– Beskær dem (stauderne) hårdt og gerne helt ned til jorden eller til de første nye skud. Topdress derefter jorden med højbedsmuld, champost jordforbedring eller et spadestik god muld fra kompostbunken. Et par centimeter muld på toppen og omkring planterne i bedene beskytter og giver ekstra næring, forklarer Arne Persson.
[relateredehistorier]
Og så tilbage til blomsterne. For vil man allerede nu have sat lidt kulør på haven, så er der blomster, som kan plantes. Her bør man gå efter stedmoderblomster og forspirede løgplanter, som er smukke fra start og springer ud i fuldt flor, så snart temperaturen stiger bare lidt.
I rigtig mange haver fylder græsplænen en del, og selvom det måske endnu er lidt for tidligt, skal plænen også snart have lidt kærlighed. En god tommelfingerregel er, at jorden skal være så tør, at den ikke giver efter, når man går på den, inden man går i gang. Men så er det ellers også med at finde riven frem fra skuret og give græsset en god tur, så man får fjernet alle de døde strå.
Havearbejde kan være både hyggeligt og berigende. Men det skal også gerne være en skadefri oplevelse, og her har fysioterapeut og osteopat Michael Andersen nogle tips og tricks. Hvert år oplever han nemlig at få henvendelser på sin klinik fra haveglade danskere, som har fået problemer med ryggen efter havearbejde. Michael forklarer, at det især skyldes, at man har siddet foroverbøjet for længe, eller løftet en tung krukke. Han appellerer derfor til, at man tager sig god tid til havearbejdet og sørger for at få varmet op.
Opvarmning betyder ikke her, at man skal hoppe på stedet, men at man starter ud med de mindre hårde opgaver, så kroppen lige bliver kickstartet. Det kan være omplantning af potter eller klippe visne grene af. Særligt i starten af sæsonen skal man nemlig huske, at kroppen sandsynligvis ikke har arbejdet i de stillinger, som det kræver at luge et bed eller lignende, siden sidste år, og at den måske har været lagt lidt i vinterhi.
– Når vi efter en lang og usædvanlig inaktiv vinter pludselig går i haven en hel dag og arbejder i stillinger, vi ikke har arbejdet i siden sidste sæson, svarer det næsten til, at vi giver os i kast med at løbe et halvmaraton uden at være i løbeform. Det kan man muligvis godt, men der er altså stor risiko for, at vi pådrager os overbelastningsskader, udtaler Michael Andersen.
Derfor kræver det, foruden opvarmning, også træning at gå i haven uden skader. Her anbefaler Michael, at man sætter god tid af, så man kan dele arbejdet op i mindre intervaller. Start eksempelvis ud med en halv eller en hel time og arbejd dig langsomt frem. Når man så står midt i det, er det også vigtigt at tænke på tiden, så man kan skifte position.
Som en lille påmindelse til sig selv kan man sætte et stopur på 15 minutter, og så skifte til en anden opgave. På den måde mindsker man risikoen for skader.
Forrige artikelSaml familien om køer på computeren
Næste artikelFlere danskere vil forebygge med medicin