Sensommer er lig med hygge og mad i det fri. Men det er også tiden, hvor hvepsene bliver en plage. De er til gene – og for en lille andel af befolkningen udgør hvepsestik en fare.
Sensommer er lig med hygge og mad i det fri. Men det er også tiden, hvor hvepsene bliver en plage. De er til gene – og for en lille andel af befolkningen udgør de en fare.
De fleste oplever kun milde symptomer, hvis de bliver stukket af en bi eller hveps. Men er du en af dem, der lider af allergi over for hvepse- eller bistik, kan et enkelt lille stik være livsfarligt.
De fleste hvepse- og bistik giver kun milde symptomer i form af rødme, hævelse, kløe og svie, hvor du er blevet stukket eller bidt. Og stikkene er som regel ufarlige, hvis du ikke er blevet stukket i halsen, munden eller svælget. Men hører man til den lille andel af befolkningen, der er allergisk over for hvepse- og bistik, kan et enkelt lille stik give alvorlige reaktioner.
I meget sjældne tilfælde er reaktionen meget alvorlig, og hvert år dør – statistisk – en til to personer i Danmark som følge af en allergisk reaktion på hvepse- eller bistik.
Den allergiske reaktion skyldes, at immunsystemet reagerer på giften og udløser en kædereaktion, hvor flere organer rammes. Hvorfor nogle mennesker får en allergisk reaktion på stikket, vides ikke. Det er derfor svært at forudsige, om du er allergisk, før du har prøvet at få et stik.
Lider du af hvepseallergi, er det vigtigt at holde hvepse og bier på afstand, så du minimerer risikoen for at blive stukket. Især mad, sukkerholdige drikkevarer, parfumer og kulilteudslip fra ild tiltrækker de stikkende insekter, så der er god grund til at være ekstra forsigtig og tage forholdsregler, når man er udendørs i sensommeren.
Der er en række ting, du selv kan gøre for at mindske risikoen for at blive stukket af en hveps eller bi:
– Kød og sød mad tiltrækker hvepse. Dæk venligst maden til, hvis du spiser udenfor.
– Stil en skål sukkervand eller noget sødt et stykke væk fra hvor du sidder for at tiltrække hvepsene. Eller brug en rigtig hvepsefælde.
– Drik ikke af åbne dåser eller flasker, medmindre du kan se indholdet.
– Tænd ikke stearinlys på udendørsbordet. De udskiller kulilte, som gør hvepsene mere aggressive.
– Dræb ikke en hveps eller en bi, de udsender duftsignaler, der tiltrækker flere insekter.
– Langsomme bevægelser har en tendens til at udløse færre stik end hurtige.
– Bær noget på hovedet, så insekter ikke bliver viklet ind i dit hår.
– Undgå at gå barfodet, iført åbne sko eller for løst tøj.
– Dufte og stærke farver tiltrækker insekter. Undgå derfor duftcremer, parfumer og farverigt tøj, når du er udenfor.
– Vær forsigtig ved havearbejde. Hold dig væk fra ting, der tiltrækker bier og hvepse, såsom blomster, blomstrende buske, træer og træbunker.
Hvis du bliver stukket af en hveps eller bi, skal du reagere hurtigt.
– Skrab modhagen af så hurtigt som muligt, hvis den forbliver i huden. På brodden sidder en giftblære, som fortsætter med at pumpe gift gennem brodden, selvom bien er fløjet væk. Den nemmeste måde er at fjerne modhage med en nål. Få sekunder kan betyde meget i forhold til mængden af gift, brodden afgiver.
– Afkøl det sted, hvor du er blevet stukket, med en isterning eller for eksempel en pose frosne grøntsager. Det kan mindske både hævelsen og smerten. Måske kan det også begrænse spredningen af giften.
– Søg altid læge, hvis du bliver stukket i munden, svælget eller halsen. Hævelse kan opstå, hvilket gør det vanskeligt at trække vejret. Hvis du er allergisk over for hvepse- eller bistik, bør du også tage eventuel ordineret medicin umiddelbart efter stikket.
– Søg også læge, hvis du har fået flere stik på samme tid, som medførte kraftig hævelse og kløe, eller hvis smerten, hævelsen og rødmen på stikstedet bliver kraftige og tiltager efter et par dage.
De fleste mennesker med allergi over for bi- eller hvepsestik reagerer inden for alt fra få minutter til fire timer. Den allergiske reaktion kan give milde symptomer som kvalme, træthed, mild feber, nældefeber eller hævelse, kløe og smerter, hvor du er blevet stukket. I sjældne tilfælde kan du få en alvorlig reaktion.
Søg omgående lægehjælp for disse reaktioner efter et stik:
– Pludselige eller voldsomme reaktioner.
– Kvalme, svimmelhed, besvimelse eller bevidstløshed.
– Besvær med at trække vejret.
– Hvis du er blevet stukket i munden, halsen, luftrøret eller nakken.
– Hvis du reagerer på et insektbid, og du tidligere har haft en alvorlig allergisk reaktion, men ikke har adrenalinpennen på dig.
Symptomer på anafylaktisk/allergisk chok er åndedrætsbesvær, svimmelhed, besvimelse eller bevidstløshed, opkastning, mavekramper og kvalme, rødme og kløe i huden, hævelse af led og læber, tilstoppet næse, meget høj puls.
En mild allergisk reaktion kan ofte lindres med antihistaminer, mens en alvorlig reaktion (anafylaktisk/allergisk chok) kræver akut lægehjælp. Uanset om du har milde eller alvorlige reaktioner, skal du bevare roen, fordi fysisk aktivitet hjælper giftstoffet med at bevæge sig hurtigere rundt i din krop.
Førstehjælp ved allergisk chok:
Læg dig selv eller den du hjælper med benene hævet over hjertet, så blodet når hjernen. Ring straks 112. Reaktionen kræver akut behandling med adrenalinindsprøjtning og derefter behandling på hospitalet.