Vi skriver hyppigt om immunsystemet, fordi det har stor betydning for vores sundhed og livskraft. Men vidste du, at immunsystemet står på to ben, det specifikke og uspecifikke?
Immunsystemet er livsvigtigt for vores krop, og samtidig er det ingen og alle steder. Det hører ikke hjemme i et organ som f.eks. nyrerne, men er i stedet sammensat af en masse forskellige stoffer, celler og væv, som tilsammen udgør dit forsvar imod udefrakommende påvirkninger (virus, bakterier, parasitter, etc.), der ikke vil dig noget godt.
Forsvarsværnet er funktionelt inddelt i to: Det specifikke immunsystem, der genkender eller husker patogener (fra en tidligere sygdom eller fra en vaccination), og det uspecifikke immunsystem, der er en medfødt indsatsstyrke, som reagerer på alle fremmede smittekim. Altså f.eks. mikroorganismer, der ikke har en naturlig plads i kroppen.
Immunsystemets celler og proteiner transporteres som hvide blodlegemer via blodbanerne rundt til de lokale områder af kroppen, hvor der er brug for dem.
Når vi taler om at give støtte til dit immunsystem, er det primært det uspecifikke system. Det specifikke system går jo kun i gang, når kroppen har identificeret nogle af de fjendtlige organismer, som allerede er ”registreret”. Opgaven med at identificere de ubudne gæster ligger hos det uspecifikke system.
Det handler i første omgang om huden (især ved en læsion) og slimhinderne, hvor fremmede organismer ved kontakt bliver identificeret af en ”ædecelle” (fagocyt) og sender besked til kroppen om, hvad der er tale om. Hvis ikke det specifikke system genkender den konkrete virus, bakterie, svamp eller andet, sætter det uspecifikke system i gang.
Det uspecifikke består af forskellige ædeceller, de naturlige dræberceller (NK-celler) samt komplementærsystemet, der er sammensat af ca. 20 forskellige proteiner.
Immunsystemet er vældig komplekst, og der foregår vigtige funktioner i bl.a. lymfer, lever, milt og knoglemarv. I disse år opdager vi også mere og mere ny viden om, at vores tarmflora leverer afgørende brændstof til immunforsvaret.
For at styrke systemet vil det første råd derfor altid være at spise grønt og varieret, dyrke motion og lægge stor afstand til tobakken.
Derefter skal nævnes de sunde omega-3 fedtsyrer, som har stor betydning for celleopbygningen, men ikke altid indgår i tilstrækkelig mængde i vores kost. Derfor er Omega-3 et af de mest populære kosttilskud – husk, det betaler sig, at det er en god kvalitet.
Hvis du ønsker at gøre lidt ekstra, skal du være opmærksom på, at Omega-7 fedtsyrer styrker slimhinderne, og at tilskud af probiotiske midler kan sikre dig, at dine tarmes mikroorganismer fungerer optimalt.
Endelig kan homøopatiske midler udgøre en mild og dog virksom støtte til, at din krop og dit immunsystem er i balance. Det kunne eksempelvis være midler som Masin, Engystol eller cellesalte med kaliumklorid.
Forrige artikelDårlig mad koster 255 millioner leveår hvert år
Næste artikelOmslag i vejret – reagerer din hud?