Krop

Sådan kan du lindre din pollenallergi

Kløe, nys, tilstoppet næse. Bøvler du med pollenallergi? Så kan akupressur være et middel til at lindre symptomerne. Vi guider dig her.

Foto: Shutterstock
17. april 2024

Akupressur har den fordel, at du kan behandle dig selv dagligt og på den måde få styr på den allergi, som måske driller dig, når pollensæson ruller derudad.

Allergi kan handle om mange ting, det ved du sikkert godt. Du kan ­reagere allergisk på fødevarer, tilsætningsstoffer, dyr, støv, pollen, insektstik, ansigts-, krops- og hårplejeprodukter, eller du kan reagere ved kontakt med kemiske stoffer, vand eller nikkel.

Læs også: Forskning i pollen skal gøre livet nemmere for allergikere

Mange ser allergi som en over­reaktion fra immunsystemet. Du ­nyser, øjne og næse løber i vand for at skubbe eller fortynde allergenet (det, du ikke tåler). Sådan ser det i hvert fald ud for visse allergier. Og det er dem, du snart vil møde, når foråret begynder at kigge frem.

Allergi kan være relateret til traumer

Nogle terapeuter arbejder med det afsæt, at allergier kan komme fra underliggende traumer.

Her er filosofien, at allergien kan behandles ved, at du arbejder med underliggende bevidste eller ubevidste traumer i et terapeutisk arbejde.

Det er lidt en anden historie, hvis det handler om fødevareallergi, men dog kan der være en måske lidt underliggende sammenhæng. Det ses nemlig ofte, at mennesker får det bedre med deres pollenallergi, hvis de begynder at spise sundere. Det kan eksempelvis være, at du går ­efter en dagskost, hvor du undgår mælkeprodukter, gluten og sukker, som er det, der ofte belaster mave- og tarmsystemet. Sideløbende med dette kan du opbygge en sund tarmflora med gavnlige bakteriestammer. 

Opsøg hjælp inden pollensæson

Hvis du søger behandling for pollen­allergi hos en akupunktør, ses det bedste resultat, hvis du bliver ­behandlet, inden pollensæsonen buldrer løs. Det er ikke umuligt at få et godt resultat, selvom du kommer lidt sent i gang, men det fungerer bedst, hvis immunsystemet er godt balanceret, inden du bliver mødt af det, som kroppen oplever som farligt pollen.

Tip!

Suppler eksempelvis med homøopatiske midler som Allergica Høron eller Pekana Proaller.

Når man behandler pollen­allergi med akupunktur, bruger man ofte de meridianer, som har meget med mave-tarm at gøre. Det vil sige tyktarm (slutter ved næsen), lunge (åndedrættet begynder), mave (reagerer på det, du spiser), milt (mavens tætteste relation, hjælper med nedbrydelse af ­maden).

Guide til 4 eksakte punkter

Ramt af allergi i øjne, næste og hals?

Akupressur er en nem og sikker behandlingsmetode.  Akupressur betyder at ”trykke på et punkt” hvor ordet akupunktur betyder at ”sætte en nål i et punkt”. 

De behandlingsformer er ikke ens, men punkterne er ens. Akupressur har den fordel, at du kan behandle dig selv på daglig basis. Du giver et fast tryk og holder det et lille stykke tid i cirka 20-30 sekunder. Mærk gerne lidt efter i området og led efter ømme punkter. 

Nu skal du lære de eksakte punkter at kende. Når jeg behandler allergier i min klinik, bruger jeg altid spejlingsmetoden. Min erfaring er, at det er særdeles effektivt. Spejling vil sige, at vi behandler helt afhængig af, hvor du mærker allergien – ikke lokalt men spejlet i andre områder. 

I praksis betyder det følgende: 

  • Hvis du er udfordret af allergi i øjnene, skal det behandles i albue og knæbøjning.
  • Hvis du er udfordret af allergi i næsen, skal det behandles lidt ”syd for” albue og knæbøjning.
  • Hvis du er udfordret af allergi i halsen, skal det behandles endnu længere nede
    på kroppen. 

For de fleste vil meridianer som tyktarm, ­lunge, mave og milt være relevante. Disse fire meridianer afbalancerer desuden hinanden, og dermed bliver det samlet set en effektiv behandling.

Guide til at finde tyktarmsmeridianen for at behandle allergi
Guide til at finde lungemeridianen for at udføre akupressur ved allergi
Guide til at finde miltmeridianen for at afhjælpe allergi med akupressur
Guide til at finde mavemeridianen for at udføre akupressur ved pollenallergi

Forrige artikelKlør kroppen? Sådan styrker du dit barns hud

Næste artikel100% plantebaserede tilskud

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.