Mad
Opskrifter

Sådan laver du en klassisk julemenu – helt uden kød

Elsker du smagen af dansk julemad, men vil gerne springe kødet over?

Foto: Shutterstock.com
19. december 2024

Her får du opskrifter på en vegetarisk julemenu, der er inspireret af de klassiske retter – fuld af julestemning og smag.


Forret: Rødkålssalat med appelsin og ristede mandler

Ingredienser (4 personer):
½ rødkålshoved, fintsnittet
2 appelsiner, skåret i tern
50 g ristede mandler, grofthakkede
50 g tørrede tranebær
2 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
1 tsk honning eller ahornsirup
Salt og peber

Sådan gør du:
Bland rødkål, appelsintern, mandler og tranebær i en stor skål.
Pisk olivenolie, æblecidereddike, honning, salt og peber sammen til en dressing.
Vend dressingen i salaten lige før servering.


Hovedret: Nøddepostej med svampe og julekrydderier

Ingredienser (4 personer):
200 g champignon, finthakket
2 løg, finthakkede
2 fed hvidløg, presset
200 g blandede nødder (f.eks. valnødder og hasselnødder)
2 dl havregryn
1 dl grøntsagsbouillon
1 tsk allehånde
1 tsk kanel
1 tsk muskatnød
2 spsk soyasauce
2 æg (eller 2 spsk hørfrø blandet med 6 spsk vand som vegansk alternativ)
Salt og peber


Sådan gør du:
Rist løg, hvidløg og champignon på en pande, indtil de er bløde.
Hak nødderne groft og bland dem med havregryn, bouillon, krydderier, soyasauce og svampeblandingen.
Tilsæt æggene og rør godt rundt. Smag til med salt og peber.
Fordel massen i en smurt brødform og bag i ovnen ved 180°C i 40-45 minutter.


Tilbehør: Klassisk brun sovs

Ingredienser (4 personer):
2 spsk smør eller plantebaseret margarine
2 spsk mel
4 dl grøntsagsbouillon
1 dl fløde eller plantebaseret fløde
1 spsk soyasauce
1 tsk ribsgelé
Salt og peber


Sådan gør du:
Smelt smørret i en gryde og rør melet i, indtil det bliver til en jævn pasta.
Tilsæt bouillonen lidt ad gangen under omrøring, så sovsen ikke klumper.
Hæld fløden i og tilsæt soyasauce og ribsgelé. Smag til med salt og peber.


Tilbehør: Brunede kartofler

Ingredienser (4 personer):
500 g små kartofler
50 g sukker
25 g smør

LÆS OGSÅ: Sunde brunede kartofler til julemiddagen


Sådan gør du:
Kog kartoflerne og pil dem, mens de er varme. Lad dem køle af.
Smelt sukkeret på en pande ved middel varme, indtil det bliver gyldent.
Tilsæt smør og rør rundt, indtil karamellen er glat.
Vend kartoflerne i karamellen, så de bliver helt dækket, og varm dem godt igennem.


Dessert: Risalamande med kirsebærsauce

Ingredienser (4 personer):
1 dl grødris
1 liter mælk (eller plantebaseret mælk, f.eks. mandel- eller havremælk)
2 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker eller kornene fra 1 vaniljestang
50 g smuttede og hakkede mandler
2 dl piskefløde (eller plantebaseret flødeskum)
1 glas kirsebærsauce


Sådan gør du:
Hæld mælken i en gryde, og bring den langsomt i kog. Tilsæt grødrisene under omrøring.
Skru ned for varmen, og lad risengrøden simre under låg i ca. 35-40 minutter, mens du rører jævnligt for at undgå, at den brænder på.
Når grøden er tyk og cremet, lad den køle helt af, helst i køleskabet i et par timer.
Bland den afkølede risengrød med sukker, vaniljesukker og de hakkede mandler.
Pisk fløden til en let og luftig konsistens, og vend den forsigtigt i grøden, indtil den er jævn og cremet.
Server med lun kirsebærsauce.


Tips:
Hvis du vil følge traditionen, kan du tilsætte en hel mandel i risalamanden og lade gæsterne kæmpe om mandelgaven.
Kirsebærsaucen kan gøres mere frisk ved at tilsætte lidt citronsaft eller appelsinskal.


En julemenu uden kompromis
Denne vegetariske julemenu kombinerer alt det bedste fra de klassiske danske juletraditioner med lækre, kødfri alternativer.
Perfekt til en bæredygtig og smagfuld juleaften.

LÆS OGSÅ: Sådan bevarer du en god stemning juleaften

Forrige artikelNødder er gode for hjertet og maven

Næste artikelFra kaloriebombe til sund klassiker: Risalamande på 5 minutter