Nyheder

Sådan lever du med kroniske smerter

7. marts 2016

Det kan være en pestilens i hverdagen, hvis man er plaget af kroniske smerter. Alt kan forekomme uoverskueligt, og for nogen er det nemmeste bare at isolere sig. Men det er ikke svaret – tværtimod.

Kroniske smerte kan gøre, at man bliver træt, har mangel på overskud, får mindre motion, har svært ved at passe arbejde og fritidsinteresser, og man kan have svært ved at være social. Professor Troels Staehelin Jensen ved Aarhus Universitet anslår, at op mod 20 % af den danske befolkning døjer med problemet.

Kroniske smerter kan have forskellige årsager, men problemet er det samme, og det værste man kan gøre, er at isolere sig. Find i stedet en måde, hvorpå du bedst kan nyde livet.

Her får du Politikkens guide til, hvordan du kan leve med smerterne på bedste måde:

 1. Bevar de ting i livet, der er vigtige for dig
 2. Find nye måder at gøre tingene på, så du kan gøre så meget som muligt af det, du gjorde før
 3. Fokuser på de ting, du kan, og ikke på det, du ikke kan.
 4. Lær at meditere, lave afledning eller afspænding – også før sovetid
 5. Find balancen mellem aktivitet og hvile. Ingen bevægelse kan gøre smerterne værre.
 6. Sæt dig realistiske mål. Eksempelvis at gå tur to gange om ugen. Trap gradvist op.
 7. Vær opmærksom på og tag hensyn til dine følelser
 8. Du er ikke alene. Søg sammen med andre i samme situation, som forstår dig.
 9. Isoler dig ikke fra andre.

 

Smertelindring uden piller

Smerter kommer ikke af sig selv. Der er altid en årsag til smerterne, og i stedet for at symptombehandle og få smerterne væk med diverse piller, bør du prøve at holde dem væk på en mere naturlig måde.

Her får du nogle tips til, hvordan du kan mindske smerterne.

 1. Motion

Selvom motion måske kan virke uoverskueligt, er det vigtig. Motion kan nemlig forebygge smerter. Bevægelse udløser endorfiner i kroppen, og de fungerer som vores egne morfinlignende stoffer. Desuden kan stive muskler, som ikke får motion, udlede smerte i sig selv.

 1. Kuldebehandling

Kuldebehandling bruges ofte til akut skadesbehandling og ikke de kroniske smerter. Men har du et område, som ofte bliver irriteret eller gør ondt efter motion, så kan du med fordel køle det ned umiddelbart efter aktiviteten. Hav en ispose klar, og læg det på området med et stoflag imellem.

Vil du forebygge smerter ved hjælp af kuldebehandling, er vinterbadning en god idé. Vinterbadning kan nemlig have smertelindrene effekt hos nogle – især for gigtlidelser.

 1. Varmebehandling

Ah – et dejligt, varmt karbad kan gøre underværker. Det får musklerne til at slappe af og er godt for stive led. Har du ondt i nakken, kan du også vride et håndklæde op i varmt vand og lægge det på den ømme nakke.

 1. Sex

Hovedpinen kan faktisk hjælpes ved sex. Endorfinerne vi frigiver under sex – og især under orgasme – har længerevarende smertestillende virkning.

 1. D3-vitamin:

En undersøgelse har vist, at folk med muskel- og knoglesmerter har for lidt D3-vitamin i blodet. Undersøgelsen viste også, at et tilskud af vitaminet gjorde, at de fik det bedre. Hos din læge kan du få målt, hvor meget D-vitamin du har i kroppen.

 1. Musik

Har du lette men konstante smerter, kan musik virke afledende, da det går ind og spærrer for hjernens opfattelse af smerte. Sæt et lækkert track på, og drøm dig væk.

 1. Tjek dit kredsløb

Har du et dårligt kredsløb i blodet, vil det betyde, at der kommer for lidt ilt rundt i kroppen, og det øger smerterne og hæmmer en eventuel heling.

 1. Grin smerten væk

Ja, grin er godt. Især den der kommer helt nede fra maven. Se en sjov film, lav noget med vennerne, læs en morsom bog eller start i en latterklub. Der er mange muligheder.

 

Vil du læse mere om, hvordan du lever med smerter, kan du læse bogen “Når livet gør rigtig ondt” af Carsten Vagn-Hansen. Bogen giver et indblik i de forskellige muligheder, der findes for smertebehandling – både kemisk og naturligt – og giver dig dermed mulighed for at finde frem til den behandling, der virker bedst for dig.

 

Kilde: Politikken og radiodoktoren 

Forrige artikelDet nye sort: Hvidløg

Næste artikelPauser giver næring til skoleelevers læring

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.