Nyheder

Sådan slipper du af med æbleformen

10. januar 2017

Ligner din mave en fodbold, og er det svært at slippe af med den overflødige mavefedt? Fedt på maven er ikke til at spøge med, men der kan være mange årsager, som du bør være opmærksom på.

 

Vi ved godt, at for meget fedt på kroppen ikke er sundt. Men det mest usunde er den såkaldte ”æbleform”, der viser sig ved en stor taljeomkreds.  Her lagres det overflødige fedt nemlig omkring de indre organer, hvor det konstant belaster vores kredsløb.

For meget overflødigt fedt på maven giver øget risiko for livsstilssygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Men hvad er årsagen til, at fedtet sætter sig på dunken?

 

Sørg for luft i kalenderen

Det handler ikke kun om, hvad du putter i munden. Hvis kalenderen er for booket, og stressen hænger som en tordensky over dit hoved, kan det være svært at komme af med det overskydende mavefedt.

– Ligger du under for stress, er kroppen mere disponeret for at lagre fedt inde i bughulen, så det handler om at vende blikket indad og få mere ro i sit mentale liv, siger trænings- og ernæringsekspert Martin Kreutzer til Ritzau Fokus.

Stress har også betydning for vores kostvaner. I en travl hverdag har vi nemlig tendens til at proppe os med for mange kulhydrater som pasta, hvidt brød og slik. Det fortæller Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring og vejleder i kost og motion.

– Når man spiser for mange kulhydrater og for meget sukker, er det som regel, fordi man er stresset, så når man fjerner stressen, får man også ofte fjernet den specifikke lyst til sukker, siger han til Ritzau Fokus.

Han tilføjer, at det også er vigtigt at dyrke regelmæssig motion.

 

Husk søvnen

Andre uvaner, du bør kigge på, er om du drikker og ryger for meget. Det stresser nemlig kroppen og øger fedtlagringen i bughulen.

Sørg også for nok søvn, for at din krop har mulighed for at restituere. En svensk undersøgelse af unge kvinder viste, at dem der sov mest i gennemsnit havde en ni centimeter mindre talje end resten. Det skyldes, at for kort søvn forstyrrer produktionen af cortisol og væksthormoner, som kan medvirke til øget vækst.

 

 

__________

Har du æbleform?

Du kan nemt selv tjekke, om du er æbleformet ved at se på forholdet mellem din talje og din hofte. Divider dit taljemål med hoftemålet. Hvis du for eksempel er 70 centimeter om maven og 90 centimeter om hoften, har du et tajle/hoftemål på 0,78.
Er dit talje/hoftemål over 1,0 som mand og 0,8 som kvinde, har du den risikable æbleform og bør overveje en livsstilsændring.

 

Kilder: Ritzau Fokus og netdoktor

 

Forrige artikelAmmemælk: Når baby skal have den bedste mad!

Næste artikelYogaundervisning i din stue

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.