Sådan tilbereder du ris uden kræftrisiko

Ris er lækkert, men indholdet af det kræftfremkaldende stof arsen gør, at risen skal tilberedes på en særlig måde for at være giftfri. Hvordan du bærer dig ad, kan du læse her.

Ris er en af de ældste afgrøder i verden og hovedernæringskilden for halvdelen af jordens befolkning. Desværre kan risen være skadeligt for helbredet, hvis ikke den er tilberedt korrekt.

Det skyldes risens højt niveau af det naturligt forekommende, uorganiske stof arsen, der er kræftfremkaldende i store mængder. Mængden af arsen i risen varierer, alt efter jordforholdene i de forskellige egne den dyrkes i.

I et program på BBC tester professor Andy Meharg fra Queen’s University Belfast tre måder at tilberede ris. Det skriver jp.dk.

Mængden af arsen efter de tre individuelle tilberedningsmetoder gav vidt forskellige resultater.

I første forsøg brugte Meharg to dele vand og en del ris. Andet forsøg bestod af fem dele vand og en del ris, og endelig i tredje forsøg blev risen sat natten over i vand.

Resultaterne viste, at mængden af arsen var faldet med næsten 50 pct. i andet forsøg ift. det første forsøg. I tredje forsøg var mængden af kemiske stoffer faldet med 80 pct.

Lad det stå natten over

Konklusionen var derfor, at den mest sikre metode at tilberede ris på er at lade risen stå i vand natten over og derefter koge risen i mængdeforholdet en del ris og fem dele vand.

Hvis du gerne vil have så få rester af kemiske stoffer i din ris, skal du ifølge The Telegraph tilberede ris på følgende måde:

 • Afmål de tørre ris
 • Lad dem stå i vand natten over
 • Vask og skyld ris grundigt indtil vandet er klart
 • Hæld vandet fra
 • Put risen i en gryde med fem dele vand til en del ris
 • Tilsæt salt og rør et par gange med en grydeske
 • Bring risen i kog, og skru derefter ned for varmen og lad det simre under grydelåg

Lad risen koge med den lavest mulige varme i 10-15 minutter uden at tage grydelåget af

12 kommentarer

 • Carsten Kjeldbjerg Rønn siger:

  God viden… Men er der så ikke meget vand tilbage i risen..? Skal det hældes fra og risene lige dampes tørre..? Nå, jeg vil prøve og ser hvad der sker.. 🙂

 • Joanna siger:

  Hej fin artikel. Jeg koger altid 2 dele vand en 1 del ris i allersvageste varme, når vandet er kogt ud, er risene færdige. Hvis jeg bruger 5 dele vand bliver der vand tilovers, hvordan er det lykkes jer, at koge det ud?

 • Leif S. Jakobsen siger:

  Kogning af ris – min kone er fra Malaysia, og hun skyller risen før kogning. Hun udtaler, at hvis risen ligger i vand natten over, bliver den til grød, og så er det ikke kogte ris mere.

 • Dorthe Jørgensen siger:

  Drejer det sig om polerede eller upolerede ris, både mht kogning og den omstændighed at risen bliver blød ved at stå i vand natten over?

 • Reidun Fynø siger:

  Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad der er tilbage i risene efter den omgang. Der må jo være meget andet end arsen, som ryger ud i afløbet.
  Jeg tænker også på de mange mennesker i verden, som lever af ris fra de fødes til de dør. De burde jo ikke blive over 30 år, hvis det er så farligt at spise ris. Og der er da mange, også i de lande, som bliver meget gamle.

 • Else siger:

  Nedenstående er ‘sakset’ fra Videnskab.dk i dag.
  “Ris overalt i verden optager uorganisk arsen fra grundvandet. Det giftige stof bliver tilført markerne via sprøjtemidler. Det ender i grundvandet og bliver optaget både af økologiske og ikke-økologiske ris. “

 • Lisbeth S. siger:

  Jeg har oplevet at ris sat i vand natten over – nedsætter kogetiden hvilket er et stort plus hvis du spiser fuldkornsris som skal koge 35-40 min.

 • Karen Bressing siger:

  Er der forskel i arsenindholdet på, om det er polerede eller upolerede ris?

  • Malene Tonnung siger:

   Der er som udgangspunkt ikke forskel – faktisk må polerede ris indeholde en anelse mere end upolerede i forhold til fødevaremyndigheder. Red.

 • Else siger:

  Jeg ser lige på Videnskab.dk følgende rettelse i deres artikel mht uorganisk arsen i jorden:

  “Rettelse pr. 20/02-2017: I den oprindelige artikel stod, at uorganisk arsen bliver tilført jorden via sprøjtemidler. Det var en fejl: Uorganisk arsen findes naturligt i jorden. Fejlen er rettet.”

 • Else siger:

  Jeg sakser også lige denne oplysning fra Videnskab.dk”s artikel da det kan belyse Karen Bressings spørgsmål:

  “Jo mere man spiser, des højere er risikoen for, at risenes indhold af uorganisk arsen med årene forårsager en kræftsygdom, siger Max Hansen. Især brune ris indeholder stoffet, som optages i grynenes skaldele. “

 • Connie siger:

  Da min mand og jeg var i Japan fik vi ris morgen, middag, aften. Japanerne har da vist en hæj levealder. Er det mon så den nærmest obligatoriske misosuppe sammen med risen, der gør forskellen?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *