Nyheder

Sådan tilbereder du ris uden kræftrisiko

14. februar 2017

Ris er lækkert, men indholdet af det kræftfremkaldende stof arsen gør, at risen skal tilberedes på en særlig måde for at være giftfri. Hvordan du bærer dig ad, kan du læse her.

Ris er en af de ældste afgrøder i verden og hovedernæringskilden for halvdelen af jordens befolkning. Desværre kan risen være skadeligt for helbredet, hvis ikke den er tilberedt korrekt.

Det skyldes risens højt niveau af det naturligt forekommende, uorganiske stof arsen, der er kræftfremkaldende i store mængder. Mængden af arsen i risen varierer, alt efter jordforholdene i de forskellige egne den dyrkes i.

I et program på BBC tester professor Andy Meharg fra Queen’s University Belfast tre måder at tilberede ris. Det skriver jp.dk.

Mængden af arsen efter de tre individuelle tilberedningsmetoder gav vidt forskellige resultater.

I første forsøg brugte Meharg to dele vand og en del ris. Andet forsøg bestod af fem dele vand og en del ris, og endelig i tredje forsøg blev risen sat natten over i vand.

Resultaterne viste, at mængden af arsen var faldet med næsten 50 pct. i andet forsøg ift. det første forsøg. I tredje forsøg var mængden af kemiske stoffer faldet med 80 pct.

Lad det stå natten over

Konklusionen var derfor, at den mest sikre metode at tilberede ris på er at lade risen stå i vand natten over og derefter koge risen i mængdeforholdet en del ris og fem dele vand.

Hvis du gerne vil have så få rester af kemiske stoffer i din ris, skal du ifølge The Telegraph tilberede ris på følgende måde:

  • Afmål de tørre ris
  • Lad dem stå i vand natten over
  • Vask og skyld ris grundigt indtil vandet er klart
  • Hæld vandet fra
  • Put risen i en gryde med fem dele vand til en del ris
  • Tilsæt salt og rør et par gange med en grydeske
  • Bring risen i kog, og skru derefter ned for varmen og lad det simre under grydelåg

Lad risen koge med den lavest mulige varme i 10-15 minutter uden at tage grydelåget af

Forrige artikelHygge i vinterferien: tænd bål i skoven

Næste artikelDanmark er verdensmester i økologi