Nyheder

Sådan undgår dit barn allergi

29. marts 2016

Flere studier viser, at hvis børn udsættes for allergener som peanuts eller støv, kan de undgå at udvikle allergi senere i livet. Det gør op med tidligere fordomme om at undgå allergenerne.

Der har tidligere været fordomme om, at allergi kan forebygges ved at undgå allergikilderne. Den fordom gør en række forskningsresultater nu op med. Flere studier viser nemlig, at den bedste måde at beskytte mod allergi er at udsætte sit barn for allergenerne.

Spis peanuts og undgå peanutsallergi

Det nyeste studie, der påviser dette, er et engelsk studie som har forsket i peanutallergi. 640 børn, der var disponeret for at få peanutallergi og havde symptomer som børneeksem, deltog i undersøgelsen.

Børnene blev delt op i to grupper, hvor kun den ene gruppe fik peanuts. 13,7 % af de børn, der ikke fik peanuts, udviklede peanutallergi inden de fyldte fem år. Derimod var det kun 1,9 % af dem, der fik peanuts, der udviklede allergi herfor.

Hans Jürgen Hoffman, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, er begejstret for studiet.

– Det er et meget overbevisende studie. Det understøtter teorien om, at man skal lade sit barn spise det, man er bange for, at det skal komme til ikke at kunne tåle, siger Hans Jürgen Hoffmann til Videnskab.dk.

Beskidte omgivelser beskytter mod allergi

Hvis du vil skåne dit barn for allergisygdomme som astma og høfeber, skal det udsættes for støv og bakterier. Studier har vist, at børn der er opvokset på støvede og beskidte bondegårde i Centraleuropa er langt bedre beskyttede mod børneastma og høfeber end børn, der har tilbragt deres første måneder i byen.

Analyser af støvet i børnenes madrasser viste, at der er en stor variation af bakterier og mikroorganismer i støvet fra gårde.

– Børnenes immunsystem bliver stimuleret, jo flere bakterier de er omgivet af, og det kan forklare, at de sjældnere får astma og allergi end andre børn, siger Hans Jürgen Hoffmann.

Forebygger også hos højrisikobørn

Hans Jürgen Hoffmann påpeger at meget forskning de sidste år har vist, at det er en god idé at udsætte sine børn for så mange allergener som muligt.

– Det kræver lidt mod at udsætte sit barn for allergener, hvis barnet er disponeret for at udvikle allergi. Men selv børn i højrisikogruppen har godt af at blive eksponeret for så meget som muligt. Kun hvis barnet bliver allergisk, bør man fjerne allegenet fra barnets miljø, siger Hans Jürgen Hoffmann.

 

Kilder: Videnskab.dk

 

Forrige artikelFlere køber øko-æg

Næste artikelPære-abrikoskompot med citron og mandel