Nyheder

Sådan beskytter du efterårshuden

31. oktober 2012

Ganske mange døjer med tør hud i den vindomsuste og kolde tid. Men der er ikke nødvendigvis grund til at købe dyre hudprodukter af den grund.

Sprukne læber og en ansigtshud, der strammer. De fleste kender nok følelsen efter et par dage med koldt og blæsende efterårsvejr. Nogle investerer i dyre ansigtscremer, mens andre sværger til Nivea og lignende lavbudget-cremer. En undersøgelse har i øvrigt tidligere fastslået, at de billige fugtighedscremer er nøjagtig ligeså effektive som de dyre.

Tørhed udenpå og indeni

Men måske skal du ikke prøve creme i første omgang. Hudens velbefindende hænger nemlig nøje sammen med dit indres velbefindende. Tør hud kan – populært sagt – blot være et symptom på, at du er ved at tørre lidt ud indeni.

Du føler ikke den samme tørst i kulden, som når solen bager på dig i sommermånederne. Derfor kan det være, at du glemmer at drikke tilstrækkeligt med væske. Et voksent menneske bør drikke et par liter vand om dagen – også i efteråret og vinteren.

Tør luft giver tør hud

Desuden udtørrer de miljøer, mange befinder sig i til daglig, huden for fugt. Kontormiljøer med masser af papir og elektriske apparater gør luften og dermed huden tør. Hvis du opvarmer stuen med en brændeovn, udsættes huden også her for ekstremt tør luft.

Men du kan forebygge ved at drikke masser af vand og spise de gode fedtstoffer fra bl.a. hørfrø, avocado og fed fisk. Skru ned for kaffe- og te-forbruget, da det virker vanddrivende.

Vælg de rette cremer

Den svenske hudterapeut Nina Nilsdottor siger, at hudcremer kan være en god investering, men det gælder om at vælge den rette.

– Huden afspejler ganske præcist, hvordan vi har det indvendigt. Men det er klart, at gode hudprodukter, anvendt korrekt, hjælper. Det er dog vigtigt at tænke sig om, før man bruger en masse penge på dyre produkter, og mange tager også fejl af hvilken hudtype, de har. Mange, der har problemer med bumser, tror de har fedtet og uren hud, selvom deres hud kan være ekstremt tør under det fedtede ydre, siger Nina Nilsdottor til Dagens Nyheter.

Fedtet hud er sund hud

Men når det bliver frostgrader, er det væsentligt at smøre en beskyttende creme på flere timer før, du skal ud. Det er vigtigt, at cremen er tør, da fugt i huden kan forårsage endnu større skader. Mennesker med en fedtet hud tror, at de har trukket en genetisk nitte, men faktisk er fedtet hud den bedste hud, man kan have.

– En tynd,finporet hud giver altid problemer i vinterhalvåret. Fedtet hud holder bedre, får færre rynker og er som oftest problemfri, siger Nina Nilsdottor.

Kilde: DN.se

Forrige artikelLav en suppedag

Næste artikelMotion – også til et skrantende helbred