Liv

Sådan! en sund mand kræver ros

25. september 2009

Når man læser bogen ”Kernesund familie – sådan!”, kan man ikke lade være med at blive imponeret over familien, hvor alle arbejder sammen om projektet. Men forvandlingen kom ikke over en nat – faktisk var den mandlige del af familien, Morten Mauritson – madmæssigt utro et par år, før han fandt sig selv i den nye livsstil.

Kender du situationen? Du står og skærer salat, tilbereder rodfrugter, blender smoothies eller smører madpakker med tanke på varieret sund og nærende kost. Han fører stegetermometer, svinger kødkniven, smager rødvin og tilbereder saucen. Selvom ligestillingen har fået flere mænd i køkkenet – føler rigtig mange kvinder sig fortsat ensomme, når menuen står på sund livsstil.

For Morten Mauritson – gift med Ninka-Bernadette Mauritson, forfatter til “Kernesund familie – sådan!” – var motivationen til et sundere liv mere presserende end for de fleste. Som læsere af bogen ved, var sønnen Bertrams genfejl årsagen til livsstilsomlægningen. En kost uden gluten, sukker og mælk gjorde underværker for drengen, der ellers var dømt til et liv som autist – uden for folkeskolen og normalt samvær med andre. Nu går han både i skole og stortrives. Alligevel var vejen til kernesund lidt længere for Morten end for resten af familien.

– Det er jo næsten altid kvinden, der får den gode idé, når det gælder kostomlægning og ny livsstil. I starten tænkte jeg faktisk, at det nærmest var madmæssig kastraktion Jeg var vant til bøf og sovs – rigtig mandemad. Så jeg havde en idé om, at det der skulle jeg i hvert fald ikke, fortæller Morten Mauritson. Han kunne ikke argumentere mod videnskaben og fornuften – eller at hans søn havde behov for den nye livsstil. Det kunne Morten jo se ved selvsyn.

– Jeg havde da også besluttet livsstilsomlægningen for familien og for Bertram. Men jeg havde ikke besluttet det for mig selv! Så jeg var meget længere om at gøre det.

I stedet var Morten i et par år sin kone utro, som han kalder det – når det gjaldt maden. Derhjemme spiste han det samme som resten af familien.

– Men når jeg så kom ud, så gik jeg til den. Jeg spiste endnu mere af alt det ‘ulovlige'. Hvis slik var sundt, så kunne jeg have levet af det. Ninka fandt slikpapir, som jeg forsøgte at gemme i bilen. Som en alkoholiker, der forsøger at gemme flaskerne. Og så startede afhøringerne – og jeg havde kun dårlige undskyldninger.

Bog, blog og bevægelse

Siden ”Kernesund familie – sådan!” af Ninka-Bernadette Mauritson kom på gaden, er der sket mange revolutioner rundt om i danske hjem. Familieprojektet, som det efterhånden er blevet, har resulteret i, at Morten og Ninka efterhånden lever udelukkende af de medfølgende aktiviteter.

Er du blevet nysgerrig på effekten af et sundt liv – så tjek bloggene på www.kernesundfamilie.dk.

Frygten for at blive til grin

Årsagen til, at mange mænd reagerer modsat eller med større ligegyldighed over for livsstilsomlægninger i familien, skal højst sandsynligt findes i beslutningen.

– I 95–99 pct. af tilfældene er det kvinden, der beslutter at lægge livsstilen om. Og manden tænker: Hvor passer jeg ind i det her? Der er så mange vaner og sociale forhindringer. En mandeaften med fodbold eller bowling indeholder jo altid øl. Skal man stå der efter fodbold med en danskvand og blive kaldt nogle af de øgenavne, mænd er så gode til at finde på?

For Morten var tanken om at ringe til en forretningsforbindelse og bede om at få en mælke-, gluten- og sukkerfri frokost også helt utænkeligt til at starte med. Men som den kvindelige læser måske vil undre sig over, hvorfor skulle det være så meget sværere for mændene? For kvinder møder jo også de sociale barrierer, når vi skal takke nej til det meste af buffeten til en venindekomsammen eller familiefest.

– Jeg tror, at det er en større udfordring for mænd, fordi vi har sværere ved at tale om det. Det er langt mere naturligt for kvinder at tale om følelser og om det at passe på sig selv. I tager gerne en samtale om det. Vi mænd taler om bryster eller biler og føler, at vi falder helt igennem, hvis vi fortæller om vores livsstilsomlægning.

Morten valgte således ofte den konfliktsky metode og lod være med at snakke om sin nye livsstil af frygt for, at alle ville stå og grine. En frygt, der som de fleste andre, viste sig ubegrundet.

– Jeg har siden oplevet, at det at tage et standpunkt – og stå ved det – f.eks. sin nye livsstil – har skabt stor respekt.

Kvinder og pavebesøg

Usundhed er en stor del af konceptet, når mænd er sammen. Øllen er knappet op, før kampen er i gang. Maden skal være hurtig og fungerer mest som tilbehør, fordi kampen er det vigtige.

– Kvinder er langt bedre til at have samvær om maden. Ninka spørger tit, hvad jeg har købt, når drengene kommer på besøg. Mens jeg slet ikke har tænkt over, at der også skal mad til. Når Ninka's veninder kommer, er det modsat, – som om paven er på vej og har lagt besked om en bestemt diæt. Derfor føler Morten, at kvinder har et forspring: Maden er noget, man går op i – og det er ok at tale om kost og sundhed.

– Når mænd går op i mad – så er det på en helt anden måde. Nævenyttig nidkærhed kalder jeg det. Det handler om gadgets og gear – espressomaskiner og dyr rødvin. Sundhed er alt for flydende – det er jo ikke noget, vi kan vise frem!

Det er faktisk først den dag, hvor vennerne kan se, at kroppen er blevet mere veltrænet, at sundhedsprojektet får prestige.

– Deres koner ser det jo også – og kommenterer det. Så er der nogle af vennerne, der måske også gerne vil prøve.

BLÅ BOG

Morten Mauritson – 33 år

Gift med Ninka-Bernadette Mauritson

Far til Bertram og Melvin på 8 og 5 år.

Uddannet journalist 1999.

Har siden arbejdet som radiovært, kommunikationsrådgiver m.m. og har selv udgivet bogen ”Far for første gang”.

Er pt. I gang med at udvide Kernesund-foretagendet med en fødevarelinje, som du kan læse mere om på www.kurfood.dk.

Oprøret mod konen

En anden og noget dybere forhindring, Morten mødte på sin egen vej, var et uafsluttet oprør mod sin mor – og dermed kvinder.

– Når jeg bundede to liter øl sammen med vennerne, var det jo også i trods. Flere af os er jo vokset op med mødre, der bestemte en del, og som vi aldrig har fået taget vores oprør imod. Det er kvinder også bedre til. Vi tager det i stedet med ind i vores parforhold. Jeg gav praktisk taget Ninka skylden for, at jeg var stor – selvom hun aldrig har håndfodret mig. Vi er jo gode til at pege fingre ad andre. I stedet for at tage ansvaret for min egen overvægt, stod jeg ude i skuret og bandede over hende.

Derfor er hans råd til kvinderne at acceptere det stadie, manden er på. Alt andet vil uvægerligt føre til større trods og større afstand.

– Det kan godt være, at dem med lige cpr-numre selv har fundet en god måde at blive sundere på. Og at de af ren og skær ømhed og kærlighed ønsker at tilføre familien og manden et sundere og længere liv. Men mænd bliver bare skubbet væk af at blive prædiket for eller tvunget.

Han er helt på det rene med, at de færreste mænd selv finder ud af at lægge livsstilen om. Derfor må der list og gode eksempler til.

– Man kan starte med at vise, hvordan man selv får det. Da Ninka tabte 20 kilo, og jeg ikke selv havde rykket mig, så begyndte jeg at tænke over, hvordan det mon hang sammen. Og så var der de andre mænd, som pludseligt var interesserede i Ninka, og her var jeg – overvægtig og ulækker. Jeg følte, at jeg var nødt til at gøre noget, mindes Morten.

Han understreger, at det ikke er forbudt at tale om sund livsstil. Udover at lægge artikler og vise ham tv-serier om emnet, kan man gribe samtaler om sund livsstil lidt kærligt an.

– I stedet for at sige: “Du skal gøre det her – for ellers dør du, eller jeg smutter med en anden”, så fortæl ham, hvor bekymret du selv er, fordi du kan se, at han døjer med sine problemer – overvægt, hoste, astma osv. Sig, at du gerne vil være sammen med ham resten af dit liv, og at du derfor ønsker, at han lever længere.

Mortens råd til kvinder, der ønsker en sund mand:

Først og fremmest: Ros ham – lidt har også ret!

Introducer ikke sundhed som alt eller intet: 100 pct. sund vil skræmme ham væk.

Accepter det stadie han er på, han kan meget vel være længere tid om at se fordelene, end du kan.

Glem forhør eller fordømmelser – tag en åben snak om problemerne. Det giver dig mulighed for at komme med gode forslag. (Og fordøm så ikke, hvis han ikke følger dem).

Vis og fortæl med kærlighed, hvorfor du ønsker ham sundere.

Brug lidt kvindelist – snig det ind ad bagdøren.

Giv plads til udskejelser.

Sidst, men ikke mindst: Ros ham – det motiverer til at fortsætte.

De små skridt

100 pct. sund og gennemført giftfri er måske heller ikke det mål, kvinder skal ridse op fra starten af.

– Han kan måske ikke leve uden øl, men så kan I snakke om, hvordan han kan skære ned. Selv lever jeg sundt 80-90 pct. af tiden – og altid, når jeg er derhjemme. Resten af tiden har jeg lov at skeje lidt ud. Hvis mænd tror, at nu skal vi være sunde 100 pct. af tiden, så føler vi, at vi ligeså godt kan gå ud og hænge os!

Fem gange om året har Morten givet sig selv lov til at gå til den. Og når han går til koncert, nyder han gerne en fadøl – ligesom han har sin lille daglige last.

– Tidligere drak jeg op til tre kander kaffe om dagen. Nu får jeg én kop, som jeg køber eller laver specielt lækkert. Så jeg nyder den mere. Det er ikke en munketilværelse – hvis det var det, havde jeg givet op på forhånd. Når han er med sin kone ude og holde foredrag, er det ofte ham, der bliver spurgt af kvinderne om, hvordan de kan gøre deres mænd sundere.

– Nogle gange kan man bare høre på måden, der bliver spurgt, hvor det er, det går galt. Hun er ved at trække noget ned over hovedet på ham. Derfor vil jeg gerne sige til kvinderne: Det kan godt være, at han ikke når så langt op ad sundhedsstigen som dig – men lidt har også ret. Så ros ham!

Hvis kvinder virkelig ønsker at hjælpe, kan coaching være svaret i stedet for forhør og fordømmelse. Morten anbefaler, at man tager samtaler om, hvad manden måske oplever som svært i den nye livsstil. Måske har hun gode forslag til, hvordan han tackler det sociale samvær uden øl osv.

– For vi bliver drillet, og det kan være træls. Når jeg en gang om året tager til London med vennerne, slår vi et stort hul i jorden. Sidste år tog jeg løbeskoene med, så jeg i det mindste kunne starte dagen sundt. Det første år var jeg Løberen og Wilson Kipketer – for mine venner er rigtig hurtige til øgenavne. Til gengæld har jeg oplevet, at der i år er flere, der har sagt, at de vil have løbeskoene med. For de andre har jo set, at jeg kan holde mig frisk længere ovenpå en løbetur.

Kernesund familie – sådan!

Bogen, der fortæller om en families vej til en livsstil uden sukker, stress og kemi. Med masser af personlige fortællinger, interviews med eksperter og folk, der har mærket forskellen på egen krop og familie.

Fyldt med af opskrifter, guider og vejledning i, hvordan du selv kan gå i gang med at lægge livsstil og familieliv om til en sundere og ustresset hverdag.

Se den i Naturli Shoppen på www.naturli.dk.

Den ultimative gulerod

Sidst – men ikke mindst – er der Mortens favorit motivationsfaktor: Sex. Det er ingen hemmelighed, at udsigten til lagengymnastik kan motivere mænd til mangt og meget.

– Jo sundere man er, jo mere lyst får man, og jo bedre fungerer det hele. Både for mænd og kvinder. Jeg husker selv, hvordan jeg næsten frygtede sex, da jeg vejede over 100 kilo. Tanken om den bølgende mave, når jeg så ned af mig selv, fik mig til at ønske, at Ninka bare blev ovre i sin side af sengen.

Nu har Morten ingen problemer på den front. Og efter at tv'et er røget ud sammen med den usunde livsstil, er der også blevet langt mere tid til den del af samværet.

– Der sker meget mere – i sofaen og i køkkenet, eller hvor man nu foretrækker at udfolde sig. Kvinder får jo også mere lyst. Jeg er selv blevet mere sikker på, at jeg ikke skal ty til Viagra, inden jeg er 50. For det tror jeg, er noget, der bekymrer enhver mand: Hvornår sker det, at jeg ikke længere kan hejse flaget?

Alle undersøgelser bakker Mortens påstande op: Stress, overvægt og dårlig kondition er dræbere for sexlivet. Se, der var en gulerod…

Forrige artikelTarmen – min nye følgesvend!

Næste artikelSuper lækkert & økologisk