Nyheder

Sådan får du dit barn til at tabe sig

25. august 2009

Som forælder kan du selv gøre meget, hvis du synes, at dit barn vejer mere, end det burde.

Tjek.dk har bedt professor og fedmeekspert Berit L. Heitmann, forskningsleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse i København og professor ved Syddansk Universitet om at komme med nogle råd, som tager udgangspunkt i, hvis et barn på ti år vejer mellem fem og ti kilo for meget.

Baggrunden er, at en landsdækkende undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) viser entydigt, at der bliver flere og flere overvægtige børn. I 63 procent af kommunerne oplever sundheds-plejersker, kommunallæger og sundheds-konsulenter, at der er blevet flere overvægtige børn i de seneste år.

Det vigtigste sted at sætte ind, er kosten, ligesom forældrene bør kigge på, hvad familien har af spisevaner.

»Hvis barnet har til vane at få lyst brød med smør og pålægschokolade til morgenmad, vil det være godt at skifte det ud med havregrød eller müsligrød, som mange børn godt kan lide. Det er et godt morgenmåltid, der holder længe. Det gør, at barnet ikke lige så hurtigt vil være tilbøjelig til at lade sig friste af sukkerholdige ting som mælkesnitter«, forklarer Berit L. Heitmann.

Kylling i madpakken

Madpakken kan eksempelvis bestå af groft brød med pålæg som kylling eller fisk eller en portion pasta med grøntsager.

Og aftensmaden bør indeholde grøntsager. Hvis ikke barnet er så glad for grøntsager, anbefaler Berit L. Heitmann, at man forsøger at skjule dem i for eksempel sammenkogte retter.

»I det hele taget er det vigtigt, at forældrene præsenterer barnet for masser af frugt og grønt i det daglige, så det bliver en vane at spise«, siger fedmeeksperten.

Slik skal være tilladt

Hun mener dog ikke, at forældrene helt skal forbyde barnet slik.

»Det tror jeg er urealistisk, ligesom man risikerer, at barnet køber og «spiser det i det skjulte, hvis man indfører strenge forbud. I stedet kan familien gøre det til en vane at have en fast slikdag, hvor man aftaler en bestemt mængde slik. Men hvis barnet vejer fem-ti kilo for meget, bør det kun være en lille pose slik«, siger hun.

Ofte handler børnenes slik- og madvaner om forældrenes vaner. Derfor skal forældrene være gode rollemodeller og ikke selv sidder og spise popcorn og chokolade foran børnene, så de bliver fristet, mener Berit L. Heitmann.

Samvær udenfor

Et andet råd går på at få barnet væk fra computerskærmen og udenfor.

»En måde man kan motivere barnet er ved at være aktiv sammen med det. For eksempel ved at lege, spille bold, gå eller cykle en tur. Godt samvær virker afstressende for barnet, fordi det giver tryghed«, siger professoren.

Hun mener ikke, at forældre skal være berøringsangste i forhold til at sige til barnet, at det vejer for meget. Men de skal sige det på en pædagogisk måde.

Sig det som det er

»Det er lidt ligesom med sex. Forældrene har ofte svært ved at tage hul på snakken om det, men børnene hører jo om det andre steder som i skolen. Mange børn oplever voldsom mobning, når de bliver fede. Så de ved godt selv, hvad det handler om«, siger Berit l. Heitmann.

Hun anbefaler forældre at gå til lægen med sit barn eller kontakte skolens sundhedsplejerske, hvis det vejer for meget.

Gener er afgørende

Især hvis der i forvejen er fedme i familien, er det vigtigt at være ekstra opmærksom.

Så vil barnet med stor sandsynlighed også have svært ved at holde vægten nede.

Kilde: tjek.dk

(oprettet 26. august 2009)

Forrige artikelPopcorn kan være godt for hjertet

Næste artikelUnge vilde med økologi