Skøn

Sådan får du en god flyrejse

25. september 2009

Hvert rejser mange sydpå, på flugt fra den lunefulde danske sommer. Og en stor del vælger at flyve. Vi har set på, hvordan du kan forberede turen.

De rejser for at få mere sol, lade op og måske samle nye kræfter. For nogle er det at flyve noget næsten dagligdags. For andre sker det kun en eller to gange om året. Nogle af disse spørger bekymret, om deres sygdom eller skavanker vil blive forværret, hvis de flyver. Det kan være et fornuftigt spørgsmål, for flyrejser kan være hårde for kroppen.

Ulemper ved flyrejse

Trods effektive trykkabiner med rimelig god komfort udsættes alle om bord for en vis risiko i forbindelse med trykforandringer. Korte flyrejser i relativt lav højde er undtagelsen.

Interkontinental flyrejse og flyvning over længere ruter i Europa foregår alle i en sådan højde, at atmosfæretrykket i kabinen bliver reduceret. Lufttrykket i kabinen svarer oftest til en højde på 1500-2000 m over havet.

Iltmængden i atmosfæreluften bliver til­svarende reduceret. For syge og handicappede kan dette betyde ekstra behov for tilførsel af ilt. Dette gælder især, hvis man har større problemer med lunger, hjerte, kredsløb eller centralnervesystem. Også den øgede påvirkning under take off og landing må vurderes. Propper i ørerne kan i nogen grad afhjælpes ved at tygge tyggegummi eller ved at bruge trykregulerende ørepropper, som kan fås på apoteket.

Mange mennesker lider af flyskræk – i større eller mindre grad. Det er der to hovedårsager til:

Den rationelle, som siger, at et fly kan styrte ned, og den irrationelle, som er af psykologisk karakter og handler om frygten for at miste kontrollen – højt oppe i luften og låst inde sammen med en masse ukendte mennesker.

For personer med stærk flyskræk findes der specielle kurser, hvor man kan komme frem til om ikke at nyde, så dog at acceptere en flyrejse. Ved mild til moderat flyskræk kan man forebygge på følgende måde:

Før din flyrejse

  • Kom i god tid før afgang. Derved undgås stress. Man kan eventuelt falde til ro ved at se, hvor afslappet de andre rejsende tager det.
  • Sørg for at spise et godt måltid før din flyrejse. Hverken tom eller overfyldt mave.
  • Hold igen med kaffe, inden du skal flyve. Du må være helt afslappet, før du går ombord.
  • Medbring en bog eller anden passende lekture, gerne kryds og tværs, hvis du kan lide det.
  • Skaf dig viden om flysikkerhed. Når du ved, hvor få flykatastrofer, der hvert år sker på verdensplan i forhold til hvor mange fly, der er på vingerne, har du et godt værktøj til at modarbejde irrationelle tanker.

På din flyrejse

  • Kontrollér dit åndedræt.
  • Drik kun lidt eller ingen alkohol.
  • Hold dine tanker beskæftiget, enten med aviser eller en medbragt god bog.

Kvalme/transportsyge

Rigtig mange får kvalme og opkastning både af at sejle, flyve og køre. Ingefær kan gøre rejsen behageligere for folk med tendens til sø-, luft- og køresyge. Det fås som kapsler eller tabletter. Ingefær er et af verdens ældste naturlægemidler og har vist sig glimrende mod kvalme og transportsyge.

Pebermynte er også godt mod kvalme, virker afslappende og beroligende. Fås som dråber eller tabletter.

Den lille ekstra risiko ved flyrejse

Generelt kan siges, at hvis man kan gå 100 meter og derefter bestige 12 trappetrin uden større be­svær, kan man også med stor sandsynlighed tage på flyrejse uden særlige gener.

Generelt er der ikke forbud mod at flyve to-tre måneder efter en blodprop i hjertet eller en bypass-operation. Der kan dog være nogle forsik­ringsmæssige hensyn og specielle faktorer, som kan have betydning. Hjerteproblemer under flyvning kan i nogle tilfælde skyldes nervøsitet eller i grelle tilfælde ligefrem flyskræk. Her kan det være fornuftigt at tage et par beroligende tabletter, f.eks. baldrian/humle, som fås under forskellige produktnavne.

Når man sidder stille i en længere periode uden at bevæge benene, kan dette medføre en – for langt de fleste – lille risiko for at udvikle blodprop i benene. Vær forberedt til din flyrejse, mød op i god tid og undgå stress. Pas på med alkohol – drik hellere vand eller juice. Alkohol virker kraftigere i højden end ved jordoverfladen. Desuden kan alkohol medvirke til dehydrering af kroppen og i værste fald øge risikoen for blodprop i benene.

Bevæg fødder og ben hyppigt under flyvningen for at stimulere blodgennemstrømningen. Det er især vigtigt, hvis din flyrejse varer over fire timer.

Q10 og pycnogenol er en fortrinlig kombination, som forstærker virkningen af nogle af de stærkeste antioxidanter i kroppen, nemlig C- og E-vitaminet, og har vist sig at forebygge ankelhævninger og væskeophobninger i benene ved langdistanceflyvninger. Pycnogenol forebygger blodpropper, styrker kredsløbet og har en bred vifte af sundhedsfremmende virkninger.

Børn på flyrejse

Alt afhængig af hvilket flyselskab man rejser med, vil der være en række services til børn at vælge imellem. Eksempler på flyselskabernes tilbud kan være børnemenuer, som bestilles i god tid, legetøj og spil, som kan lånes eller købes ombord, film, musik, historier og videospil for børn ombord. Puder og tæpper kan udleveres på anmodning.

Til spædbørn tilbyder nogle flyselskaber babymenu, som bestilles på forhånd. Til de helt små er det lettest at tage mad med hjemmefra. Man kan f.eks. medbringe en termokande og noget pulvergrød. Men du kan få hagesmækker udleveret, og der kan tilbydes pusleplads på toiletterne.

Små børn kan ikke trykudligne og kan derfor få ondt i ørerne, når flyet letter eller lander. Man kan lette trykket ved at amme dem eller give dem flaske, så de synker og derved trykudligner. Dette er især en god idé ved landingen, der kan tage lang tid.

Turistmave på destinationen

Mange har oplevet at få turistmave med diarré og andre ubehageligheder såsom opkastning, mavesmerter og eventuelt feber. Man smittes almindeligvis gennem mad og forurenet vand, men smitten kan også ske fra person til person, på toiletter og eventuelt fra swimmingpools. Bakterierne er anderledes ude i det fremmede end herhjemme.

Man kan forberede sit tarmsystem på de fremmede bakterier ved 1-2 uger før afrejsen at tage f.eks. Idoform, Symbioplex eller Paraghurt og fortsætte med at tage dem under rejsen, da de virker godt mod både diarré og forstoppelse. Det samme gælder mynte- eller pebermyntete, som kan medbringes i poser. Cola er også udmærket. Drik kun vand fra flasker – og vær forsigtig med rå salat, frugt og spændende eksotiske retter. Kød og fisk bør være godt gennemkogt eller –stegt.

Rejsemålet

Forholdene på bestemmelsesstedet er ikke ligegyldige. Faktorer som klima, hygiejne, kost og alkoholkultur kan alle have deres betydning. Patienter med kroniske hjertelidelser bør undgå strabadserende rejser og belastende klima. Lider man af kroniske mave-tarmsygdomme, bør man undgå steder med hyppige turistdiarréer. I alle tilfælde bør man huske at afpasse rejsemåden og rejsemålet efter helbredstilstanden.

En udlandsrejse uden tilstrækkelig forsikring kan blive en bekostelig affære. Husk derfor at tegne rejseforsikring, og kontrollér, at dækningen er tilstrækkelig. Vær særlig opmærksom på de begrænsninger, der ligger i ”det gule sygesik­ringskort”. Det gælder f.eks. kun i Europa og tilstødende lande, kun i én måned og kun ved rene ferierejser. Ved kroniske sygdomme eller sygdomme, der eventuelt kan forværres under rejsen, skal man have sin læges og forsikringsselskabets godkendelse af rejsen. Ellers dækker forsikringen ikke.

Opbevar eventuel medicin i håndbagagen, som du har adgang til i flykabi­nen. I sikkerhedskontrollen skal man kunne bevise, at det rent faktisk er medicin, man har med. Ved medbringelse af visse former for medicin, f.eks. stærk smertestillende, skal lægen attestere, at man har behov for den.

Du bør ikke lade dig forskrække så meget af mulige ulemper ved at rejse, at du slet ikke tør rejse på ferie. For langt de fleste vil fordelene være meget større end eventuelle ulemper.

Rigtig god ferie!

Forrige artikelLaid back og luksus i Laos

Næste artikelForskellige ferieformer: Hvor skal du hen?