Nyheder

Sådan får du mere grønt

27. juni 2011

Vi bør mindst spise 300 gram grøntsager om dagen, men indgroede vaner gør det nogle gange svært.  Vi giver tips til at bryde med vanen.

 

Mange kan have glæde af at abonnere på en grøntsagskasse. Om ikke længere, så bare for en tid.  Pludselig får du grøntsager i dit køkken, du aldrig havde drømt om at købe. Majroer, pak-choi, grønkål, røde gulerødder, bladbeder – listen er lang. Det kan være sundt at blive stillet overfor den udfordring, hvis opfattelsen af grøntsager hidtil har begrænset sig til gulerødder, ærter, bønner og kål.

Planlægning vigtig

Men i det lange løb er det ikke nødvendigt at abonnere på en grøntsagskasse for at opnå sunde madvaner med mange grøntsager. Men det kræver noget planlægning.

Vanen øger ensformigheden

Du kender det sikkert godt. Du er ude at handle, på vej hjem fra en lang arbejdsdag. Du skal købe nogle grøntsager til de næste dages madlavning. Hvad får du øje på? Gulerødder, løg, porrer, iceberg? Måske købte du det samme i sidste uge, men inspirationen er ikke nærværende. Så du ender med at købe nogle af de fem – ti grøntsager, du altid køber. Det øger naturligvis risikoen for, at grøntsagerne bliver det kedelige og forudsigelige akkompagnement til et stykke lækkert kød eller fisk. Dampede gulerødder kan være fint i mange sammenhænge, men det øger ikke just lysten til mere grønt.

Her er ti gode tips til sundere madvaner.

Planlæg

Sæt dig sammen med familien og læg en madplan. Få alle medlemmernes favoritretter skrevet ned, og vælg blandt dem til de næste syv dages madlavning. Sørg samtidig for, at mindst to af disse retter er med fisk.

Brug fantasien

Lav dine egne retter i hovedet. Det er som bekendt kun ved desserter, man skal følge opskriften minutiøst; ved al anden madlavning må man improvisere. Så find inspirationen i kogebøger eller på nettet, men tænk selv smagene sammen. Måske kan rodfrugtemosen fra vildtretten sagtens smage godt sammen med fisk? Måske vil en tomatsalat passe fortræffeligt til hakkebøffen? Tænk i farver. Farver er som oftest lig med vitaminer, og farver øger appetitten.

Alle hjælper

Alle i familien bør bidrage til madlavningen. Megen kræsenhed blandt børn kan afhjælpes, hvis de hjælper med madlavningen. Men glæden ved et måltid kan også højnes blandt voksne, der i fællesskab har lavet maden. Samtidig bliver madlavningen en social begivenhed, hvor man tager sig tid. Det bliver maden også bedre af.

Lav lidt ekstra

Lav lidt mere mad, end familien spiser. Dermed bliver der en rest til næste dags frokost. Dermed sparer du tid og du mindsker risikoen for svind.

Fokuser på smag frem for æstetik

Det kan tage lang tid at lave en salat, hvis alle grøntsagerne skal skæres i julienne-form eller kunstfærdige spiraler. Sats på grove og rustikke grøntsagsbjælker; børn elsker dem og samtidig bibeholder du en større andel af vitaminer i maden, da oxideringen minimeres.

Tænk over årstiden

Brug årstidens grøntsager frem for grøntsager fra fjerne egne, der har været længe undervejs i kølercontainere. De friske smager bedre, og prisen er lavere.

Tænk på basisgrøntsager

Basisgrøntsager er grøntsager, der lægger en god bund i retten. De giver mæthed, og de giver mulighed for, at du bruger mindre kød. Rodfrugter, løg og kål kan fås året rundt. De er billige, næringsrige og mættende. Bælgfrugter er også godt at have på lager. Hav altid nogle dåser bønner (red kidney, canneloni eller lignende) og nogle linser på lager. Det er sundt og velsmagende fyld i gryderetter – eller som tilhørende mos.

Handl aldrig på tom mave

Det er en dårlig idé at handle, mens sulten plager maven. Så vil du med stor sikkerhed foretage en masse impulskøb, der sjældent hører til i den sunde ende af kostpyramiden.

Skriv dosmerseddel

Skriv en liste over de ting, du vil købe, så du ikke handler på impulser. Lav den eventuelt i samme rækkefølge, som afdelingerne ligger i butikken.

Lav mad med flere

Hvis du bor alene, bør du gå sammen med andre om at lave mad en gang imellem. Men også familier kan have glæde af at gå i køkkenet med andre familier og lave mad til fryseren. Dels kan man inspirere hinanden og dels er der mange penge at spare ved ”storproduktion”.

Forrige artikelSind: Bliv ven med din mørke side

Næste artikelTorskekæbe og rogn med blomster, grøn jordbærsaft og dildolie

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.