Nyheder

Sådan har danskerne det

10. maj 2012

Statens Institut for Folkesundhed spurgte i 2010 tæt på 15.000 danskere om, hvordan de går og har det, og hvad de gør ved det. I går kom resultatet i form af en 258 sider lang rapport med titlen ´Sundhed og sygelighed i Danmark 2010 – og udviklingen siden 1987´.

 

Jo længere tid på skolebænken, jo bedre har du det

85 % mener selv, at de har et fremragende, vældig godt eller godt helbred, og det viser sig, at det hænger sammen med personens uddannelsesniveau. Jo højere uddannelse, jo bedre selvvurderet helbred.

 

Jeg har lidt travlt

Hver 8. dansker føler sig stresset. Og flest af dem er kvinder. Det gælder endda i alle aldersgrupper. Det mærkelige er, at ægteskab ser ud til at være et godt middel mod stress. Der er nemlig færre stressede blandt gifte danskere end i gruppen af samlevende og enlige.

 

Jeg har det lidt dårligt

Der er størst sandsynlighed for, at den sætning kommer fra en kvinde. De har nemlig det dårligste helbred. Både fysisk og psykisk.

 

Det er jo syyyyyygt mange

Hver tredje dansker har en eller flere langvarige sygdomme. De mest hyppige sygdomme er allergi, slidgigt og forhøjet blodtryk.

 

Doktor, det gør lidt ondt lige her

36,7 pct. af de adspurgte havde i løbet af de seneste dage været ´meget generet´ af smerter, ubehag eller begge dele.

 

Sidder hjertet på rette sted?

Flere danskere får tjekket deres helbred. Faktisk har næsten hver anden dansker, helt præcist 48,7 pct., fået et helbredstjek hos lægen i løbet af de sidste tre år.

 

En stor pille at sluge

Næsten halvdelen, helt nøjagtigt 48,4 pct., havde i løbet af de foregående to uger brugt receptpligtig medicin.

 

Der er altid et alternativ

Men kvinderne er langt mere villige til at bruge det. Derfor er der markant flere kvinder end mænd, der prøver alternativ behandling. Mens kvindernes tal er 31,3 pct., ender mændene på 21,1 pct. Samlet har mere end hver fjerde dansker brugt behandlingsformer, som massage, zoneterapi eller lignende ved sygdom, flest fra gruppen af 25-44-årige kvinder.

 

SUSY-undersøgelserne – 1987, 1994, 2000, 2005, 201

Det er faktisk femte gang, at Statens Institut for Folkesundhed laver undersøgelsen. . Den spritnye rapport sammenligner tal fra alle årene, og du finder den som pdf-fil her.

 

 

 

 

Kilder: dagensmedicin.dk, Statens Institut for Folkesundhed, politiken.dk

Forrige artikelAstma, allergi og eksem – uønskede gæster i dobbeltsengen

Næste artikelAmarant – en urt slår rødder i Danmark