Nyheder

Sådan holder du dit nytårsforsæt

1. januar 2014

Der er langt mellem nytårsforsæt-succeserne. Men tålmodighed og accepten af egen menneskelig fejlbarlighed kan gøre en stor forskel.

Fitnesskæderne melder traditionelt om stor søgning i januar og næsten tilsvarende afmatning i marts og april. Mange formår at overbevise sig selv og de nærmeste om viljen til livsstilsændringer, når der skåles i bobler klokken 12. Viljen resulterer siden typisk i et medlemsskab i en fitnesskæde, hvorefter interessen for projektet kuldsejler med kedelige oplevelser og moralske tilbagefald. Måske føler man sig forkert sammen med en masse unge toptrænede medlemmer i centeret, og måske vælger man at drukne sin frustration i en plade chokolade. Så kan man jo ligeså godt give op. Eller kan man?

Ikke hvis du spørger psykolog Tacha Reinholdt Hviid:

– Et nytårsforsæt er ikke nødvendigvis en forkert måde at give sig i kast med noget på. Men man skal have respekt for, at det kommer til at tage lang tid, og at man kommer til at falde i nogle gange. Og man skal ikke droppe forsættet, første gang man kommer til at spise en plade chokolade eller dropper fitnesscentret en uge, siger Tacha Reinholdt Hviid til dagbladet Politiken.

Du skal udfordre din komfortzone

Hun understreger, at lidt træning er bedre end ingen, og at man skal se et nytårsforsæt om mere motion og vægttab som en lang proces. Hvis du ikke kan klare to spinningtimer, er det bedre at du tager ned og træner lidt. Bare vanen med at komme afsted hjemmefra for at træne er vigtig. Du skal udfordre din komfortzone.

Den samme tankegang kan overføres til et rygestop: Her er det også vigtigt, at du tillader dig selv at dumpe i med begge ben nogle gange.

– Det er altid svært at lave forandringer. Det, du gjorde i forvejen, gjorde du jo, fordi det egentlig virkede meget godt for dig, og du var tryg ved det – for eksempel at ryge. Og selv om man gerne vil ændre vanerne, ved man ikke helt, hvad det konkret medfører, siger Tacha Reinholdt Hviid.

Vælg realistiske nytårsforsætter

Nytårsforsæt har de bedste overlevelseschancer, hvis de er umiddelbart realisérbare. Hvis du aldrig har løbet og vejer ti kilo for meget, er det ødelæggende for motivationen på længere sigt at sige, “jeg vil løbe maraton i efteråret”. Sig hellere, “jeg vil løbe 10 km på under én time i efteråret”. Det er jo ikke forbudt at øge ambitionerne undervejs, hvis der er grundlag for det.

Du gennemfører også lettere dit nytårsforsæt, hvis du deler det med en anden. Det skal helst ikke være din kæreste eller ægtefælle, som du deler blødt aftryk i sofaen med. Det bør være en god ven, en kollega eller andre, du i højere grad vil føle dig forpligtet overfor. Lav motionsaftaler med en god ven, eller konkurer med en kollega om det højeste antal røgfrie dage. Så har du en at dele sejrene med – og en til at give rygstød på de svære dage.

Så husk tålmodigheden, gåpåmodet og viljestyrken. Og tilgiv dig selv. Der er trods alt knap 12 måneder, før dine resultater for alvor skal vurderes.

Kilder: Politiken.dk, Femina

Forrige artikelNytårsforsæt: Spis mindre kød

Næste artikelVælg tema frem for forsæt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.