Nyheder

Sådan holder frugt og grønt bedst

20. november 2012

Af de 540.000 ton mad, danskerne smider i skraldespanden årligt, udgør frugt og grønt en betragtelig del. Det er ofte en udfordring at spise de indkøbte grøntsager og frugt, før de går til. Hvad gør man for at forbedre holdbarheden?

Hvis du vil spise varieret frugt og grønt, kan det være svært at spise det hele, før det går til. Hvis du vil opnå rabatten, skal du helst købe mindst ti bananer, gulerødderne fås som oftest kun i poser à 1 kg og opefter, og en hel pose løg kan være ganske meget, hvis man kun bruger et par af slagsen ugentligt.

Ganske mange opbevarer frugt og grønt forkert, og meget kan reddes ved den bedste opbevaring.

Du har ekstra mange gode opbevaringsmuligheder i efteråret og vinteren, fordi de lavere udendørstemperaturer giver gode muligheder for at etablere svalende opbevaring til frugt og grønt.

Kartofler, kål og rodfrugter

En flamingokasse foret med aviser på terrassen kan være fortræffelig til opbevaring af kål (hvidkål, rødkål, blomkål m.v.), kartofler og rodfrugter (selleri, rødbede, pastinak gulerod m.v.). Hvis kassen står i ly og læ op ad et glasparti eller lignende, hvor en smule varme fra huset slipper ud, er risikoen for frostgrader inde i kassen meget lille. Kartofler bør dog ikke opbevares ved temperaturer under fem grader, da kulden gør dem søde. Men mørke er vigtigt, når du opbevarer kartofler, da lys både sætter spiring i gang og får kartoflerne til at producere giftstoffet solanin, som giver den grønne farve. Kartofler kan med fordel opbevares sammen med æbler, da æblernes udskillelse af ethylen forhindrer kartoflerne i at spire.

Kartofler kan også opbevares i køleskabet, men i så fald skal du placere dem i grøntsagsskuffen, så jordbakerierne ikke kommer i kontakt med andre fødevarer.

Løg og hvidløg

Løg og hvidløgs største fjender er fugt og lys. Fugten får dem til at rådne, og lys får dem til at spire. Løg kan holde sig op mod otte måneder, hvis de opbevares rigtigt. Den optimale måde er at putte løgene i et par strømpebukser og sno et par gange rundt mellem hvert løg. På den måde rører løgene ikke hinanden, og de får samtidig luft igennem det transparente stof. “Løgrankerne” hænges så op et mørkt sted, hvor temperaturen gerne må være 15-20 grader. Bare der er tørt.

Opbevar aldrig løg i plastposer.

Tomater

Tomater må aldrig komme på køl. Det går ud over både smag og holdbarhed. Hvis tomater udsættes for køleskabskulde, kan de få bløde pletter, der siden fører til råd. Opbevar dem ved stuetemperatur, men hold dem fra anden frugt og grønt. Tomater udskiller en del af luftarten ethylen, der fremmer modningsprocessen. Så hvis du lægger bananerne klos op ad tomaterne, vil bananerne hurtigere blive mørke. Bananer og æbler udskiller i øvrigt også en del ethylen, så både tomater, æbler og bananer bør optimalt opbevares i trådkurve, der hænger fra loftet – og naturligvis ikke i samme kurv. Derved sikrer man udskiftning af luften omkring, så ethylengasserne ikke får samme indvirkning på modningsprocessen.

Æbler, bananer og pærer

Æbler og pærer har det fint ved lave temperaturer. Faktisk holder de sig bedst i køleskabet eller udendørs, fordi de kan klare temperaturer helt ned til frysepunktet. Problemet er udskillelsen af ethylen, der gør dem runkne eller påvirker omkringliggende frugt og grønt. Dog reduceres ethylenproduktionen ved de lave temperaturer, men de bør stadig ikke ligge tæt op af ethylenfølsomme grøntsager, såsom brocolli og aubergine. Husk også at fjerne overmodne frugter, da de “smitter” de andre.

Bananer skal opbevares ved stuetemperatur, men de har det bedre ved 15 grader end 25. Du kan få dem til at holde lidt længere, hvis du svøber stilken ind i tætsluttende plastic.

Eksotisk frugt grønt

Modne avocado kan med fordel opbevares i køleskabet. Umodne bør dog opbevares ved stuetemperatur, da lave temperaturer bremser modningen og skaber mørke pletter i kødet. Græskar skal opbevares tørt ved stuetemperatur, og det samme gør sig gældende for hel melon.

Auberginer har det bedst ved lidt højere temperaturer end de fleste køleskabe kan klare, 8-10 grader. Et rigtig godt køleskab med svalefunktion i grøntsagsskuffen kan nok klare det, men de fleste kan med fordel opbevare auberginer i et lokale, hvor temperaturen ligger omkring de 10 grader.

Salat

Det er bedst at rense salaten for jordbakterier med det samme. Et helt salathoved opbevares bedst i køleskabet i en lukket beholder med en rist i bunden. Salathovedet placeres oven på risten og der kommes lidt vand i beholderen under risten. På den måde kan et salathoved holde sig friskt og sprødt i en uges tid.

Citrusfrugter

Citrusfrugter har det bedst på køl, men det går en del ud over smagen. Derfor er svaletemperaturer omkring 10-12 grader optimalt. Vær dog opmærksom på, at økologiske citrusfrugter har en markant kortere holdbarhed ved stuetemperaturer end overfladebehandlede. Derfor er det en fordel at opbevare økologiske citroner i køleskabet.

Pak grøntsagerne om

Det er en god idé at pakke grøntsagerne om. Få gulerødderne ud af plastposen og over i en papirpose og få plast-emballagen af brocollien og squashen.

Fugt

For megen fugt er hårdt ved de fleste grøntsager, og det er derfor at tætsluttende plastposer er en dårlig idé. Det optimale er som oftest papirposer, men et par ark køkkenrulle til at suge fugten i posen med gulerødder kan også gøre en forskel. Sørg altid for at åbne plastposer med frugt og grønt, før de lægges på køl, så kondensfugten kan slippe ud. Husk også at prikke hul på kassen med champignon, så fugten ikke gør svampene slimede og ulækre.

Ethylen

På det amerikanske og australske marked er der flere produkter, der kan reducere ethylenmængden i køleskabet. F.eks. findes der produktet “BluApple”, der – som navnet antyder – er et blåt æble i plastic, du placerer i grøntsagsskuffen. Producenten lover, at “æblet” absorberer ethylenindholdet i køleskabets indeklima. Der findes også poser til frugt og grønt, der har en ethylenreducerende effekt. Tilsyneladende er der ingen danske forhandlere af disse produkter, men hvis du har lidt tålmodighed, kan de købes i USA via Amazon.com. Søg på “ethylene gas absorber”.

Anskaf en saftcentrifuge

En saftcentrifuge i køkkenet kan også reducere spild af frugt og grønt. Rødbeder, gulerødder, æbler, brocolli og alskens frugt og grønt kan på sekunder laves om til nærende og velsmagende saft.

Kilder: Tænk.dk, Coop.dk, stopspildafmad.dk, buzzfeed.com

Forrige artikelHakket oksekød i spicy suppe

Næste artikelFarlig kemi i mærkevaretøj

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.