Nyheder

Sådan mindsker du dyrt madspild

5. juni 2013

Trods økonomisk krise smider en gennemsnitsfamilie skønsmæssigt for 10.000 kroner mad ud i skraldespanden hvert år. Men med nogle forholdsregler kan du spare en del på den konto.

Mange danske familier har vanskeligheder med privatøkonomien i disse år. Fornøjelser spares væk og husholdningsbudgettet levner ikke megen plads til pjat eller pjank. I den forbindelse kan det virke barokt, at mange af de samme familier smider mad for hundrederer af kroner i skraldespanden uge efter uge.

For her er en post, hvor ganske mange kan spare ganske mange penge. Her følger nogle metoder, der kan reducere dit madspild.

1: Lav madplaner og undgå madspild

Det kan lyde kedeligt, men det er til gengæld yderst effektivt mod madspild. Hvor tit har du ikke først opfundet menuen til om aftenen, når du stod i supermarkedet på vej hjem fra arbejde? Hvor tit har du ikke været i tvivl om, hvad du egentlig havde i køleskabet og spisekammeret, så du endte med at købe noget, du havde i forvejen? Hvor tit er du ikke kommet hjem med indkøbene og så opdaget, at du burde have lavet madplaner for den bakke champignon, der ikke kunne holde sig til dagen efter?

Så læg planer for aftensmaden de næste fire-fem dage frem. Find ud af, hvad du har i beholdningen, og hvad du skal bruge. Planer har den positive sideeffekt, at du ikke behøver handle så tit og du derfor sparer alle de impulskøb, der også presser økonomien.

Uanset om du kan overkomme madplaner eller ej, bør du lave indkøbsseddel, når du handler. Hvis du vedtager med dig selv, at du vil holde dig til sedlen, undgår du impulskøbene.

2: Handl aldrig på tom mave

Du ved sikkert godt, at indkøb på tom mave øger risikoen for indkøb af fedtede og usunde snacks. Men det kan også påvirke dine øvrige indkøb. Tre pakker paté på tilbud ligner måske et fantastisk tilbud, når maven knurrer, mens en rationel overvejelse desangående ville fortælle dig, at du nok ikke når at spise tre pakker paté, før sidste salgsdag er overskredet.

3: Opbevar maden rigtigt

Det kan lyde banalt, men det halter med garanti i ganske mange køleskabe og frugtkurve. Det er vigtigt, at maden bliver opbevaret optimalt. Hvordan du skal opvare f.eks. grønt på køl – og hvilke typer grøntsager, der bør komme på køl – er en hel artikel i sig selv. Men sørg generelt for at holde frugt og grønt adskilt, så ethylen fra eksempelvis æbler ikke gør dine gulerødder bitre eller dine tomater runkne. Du kan læse mere om rigtig opbevaring af frugt og grønt her. (eksternt link)

4: Brug de runkne æbler

Når æblerne begynder at rynke, bliver de ofte smidt ud. Men selvom de ikke længere er sprøde at bide i, kan de stadig bruges. Lav en portion æblemos – evt. til fryseren. Det eneste, det kræver, er evt. lidt vanille. Stort set al frugt, der nærmer sig sidste anvendelsesdato, kan skæres i tern og fryses til senere brug i smoothies eller lignende.

5: Hold styr på beholdningerne

Det er vigtigt, at du hele tiden har overblik over, hvad du har. Fryseren er en god hjælp til at undgå madspild, men maden holder sig heller ikke evigt her. Så hvis du har en stor kummefryser, kan rester godt forputte sig så længe, at du ikke har lyst til at anvende det. Lav derfor lister over indholdet i fryseren, så du hele tiden har et overblik.

I køleskabet er det vigtigt, at du hele tiden stiller de ældste varer forrest, når du kommer hjem med nye indkøb.

6: Tøm emballagen helt og slip for spild

Der kan være ganske meget tilbage i en flaske med tomatpuré, når du ikke kan sprutte mere ud. Det samme gælder naturligvis remoulade, mayonnasie, ketchup m.v. Køb den slags i plastemballage, som du kan skære op, så du får det sidste med. Det kan sagtens være op mod 10 pct. af flasken, der sidder tilbage, når du ikke kan trykke mere ud.

7: Brug resterne på madpakken

En kotelet kan fint bruges i skiver som pålæg. En rest pastaskruer kan snildt laves til en pastasalat med lidt olie, eddike og grønt. Brug fantasien.

8: Pak pålæg i passende mængder

Hvis du køber pålæg til madpakken, kan det være en fordel at pakke pålægget om. Skiveskåret pålæg holder sig almindeligvis kun 2-3 dage efter åbning i køleskab. Hvis du gerne vil have lidt variation i dine madpakker, har du måske 4-5 forskellige typer pålæg åben på samme tid, og det kan være ret svært at tømme dem alle på 2-3 dage. Lav derfor pålægspakker til fryseren af de varianter, du foretrækker, hvor der er nok pålæg til et par dage. Hvis du vil spare på emballagen kan de blot ligge i lag med mellemlægspapir i en tætsluttende boks. Så kan du tage et lag ud nogle gange om ugen.

Kilder: dr.dk, stopspildafmad.dk 

Forrige artikelRen krop med urter

Næste artikelOst er godt for tænderne