Nyheder

Sådan undgår du forårsforkølelsen

25. marts 2012

Temperaturen stiger, solen skinner. Solbrillerne ryger på, og tøjet af. Det er nu, du skal sørge for ikke at fryse, for det kan forkølelsesvirus godt lide.

En snue har gode vilkår, hvis din snude er kold. Det fortæller overlæge Tyra Krause fra Afdeling for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

– Studier viser, at virus har lettere ved at trænge igennem næseslimhinden, hvis den er kold, og det er den, hvis vi fryser, siger hun.

Forklaringen er, at når næseslimhinden er kold, strømmer der mindre blod gennem den, og derfor har immunsystemet sværere ved at forhindre virus i at trænge ind.

 

 

Selv skyld i forkølelse

Den virus, der forårsager forårsforkølelsen er ikke anderledes end de mange andre forkølelsesvira. Forskellen skal derimod findes i vores adfærd.

– Når det bliver forår, synes folk ofte, at det er rigtig varmt, tager tøjet af og bliver afkølede. Folk siger også generelt, at de kan huske, at de har været kolde og efterfølgende er blevet forkølede, siger overlæge Tyra Krause.

 

 

Sprit hænderne af

Selvom det er ved at blive bare lidt varmere udendørs, opholder vi os stadig meget indenfor, hvor vi er tæt på hinanden. Det kan forkølelsesvirusset godt lide, for jo større mulighed for at være tæt på os, jo større mulighed for at smitte os.

Virus smitter nemlig oftest fra ting og kan under gunstige forhold overleve på en våd overflade i op til et døgns tid. Derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte og ellers bruge håndsprit.

 

 

Læge Jerk W. Langers råd mod forkølelse 

Spis sundt

– immunforsvarets livret er bl.a. frugt og grønt

Tag vitaminer
– immunforsvaret er vild med D-vitamin

Dyrk motion
– kroppen elsker motion

Smil og vær glad
– immunforsvaret påvirkes positivt, hvis din livsindstilling er positiv

Se dine venner
– mennesker med kun 1-3 venner bliver fire gange oftere forkølet end dem med flere sociale relationer – årsagen er formentlig glæden ved social kontakt

Vask hænder
– skyl virus af

Hold vejret
– hvis en forkølet hoster eller nyser dig i hovedet

Varme fødder
– forsøg viser, at kolde fødder øger risikoen for forkølelse

Ingen rygning
– det skader slimhinderne

Stress af
– stress fordobler din sårbarhed over for infektioner

Sov godt
– få en god nats søvn – hver nat

 

 

 

Kilder: Ekstra Bladet, DR, jerk.dk

Forrige artikelTinnitus: Hjernen fungerer som lyddæmper

Næste artikelUmami – smagen, der får dig til at spise mindre