Nyheder

Sænk blodtrykket med blåbær

19. januar 2015

Et amerikansk studie viser, at blåbær kan afhjælpe forhøjet blodtryk. Og du kan fint bruge den frysetørrede version.

Det er ikke nogen hemmelighed, at blåbær er sunde, og nu tilfører et amerikanske studie endnu en sundhedsgevinst til de velsmagende, blå bær.

Et dobbeltblindet forsøg med 48 kvinder med forhøjet blodtryk, hvor hverken forskere eller deltagere vidste, om de fik blåbær eller placebo, viste en effekt. De 48 kvinder var i alderen 45 til 65 år, og 24 af dem fik 22 gram frysetørret blåbærpulver dagligt (svarer til en kop friske bær), mens de øvrige 24 fik et pulver, der lignede og smagte på samme måde, men som ikke indeholdt blåbær.

Blodtrykket faldt hos kvinder, der fik blåbær

Efter otte uger kunne forskerne måle et fald i blodtrykket hos de kvinder, der fik blåbærpulver. Det systoliske tryk faldt med gennemsnitligt 5,1 pct., mens det diastoliske tryk gennemsnitligt faldt 6,3 pct.

Samtidig steg mængden af NitrogenOxid (NO) i blodet, og netop NO er forbundet med fleksibiliteten i blodårene og en mindre risiko for blodpropper. Denne stigning var kun målbar i gruppen, der fik blåbærpulver.

Effekten af blåbær på blodtrykket øges

Resultaterne var moderate i forhold til effekten af blodtryksmedicin, men forskerne påpeger, at blåbær kan være et fint supplement. Derudover mener forskerne, at effekten kan blive højere over tid, hvis man fortsætter længere end de otte uger.

Blåbær er i forvejen kendt for en række helbredsfordele, som ingen andre bær helt kan matche. Helbredsfordelene tæller blandt andet forbedrede kognitive evner, mindre af den dårlige kolesterol og mindre risiko for andre hjertekarsygdomme, herunder hjerteanfald.

Danske og amerikanske blåbær 

Det er en almindelig antagelse, at de sundeste blåbær er de vildtvoksende, som er kendetegnet ved at være røde og blå hele vejen igennem. Men de mest almindelige friske blåbær i de danske butikker har hvidt frugtkød. De kaldes ”amerikanske blåbær”, da de stammer fra den art, der er mest udbredt i USA. Disse har ikke helt de samme niveauer af vitaminer og antioxidanter som de vildtvoksende danske, men faktisk kaldes den amerikanske version ”blueberries” i engelsktalende lande, hvorimod den version, der er tættest på den vildtvoksende danske, kaldes ”bilberries”. Dermed er det den amerikanske version, der er brugt i det omtalte forsøg – og alle andre engelske og amerikanske studier med blåbær.

Så der er flere gode grunde til at bruge friske blåbær fra køledisken eller frysetørret blåbærpulver på havregrynene.

Kilde: nytimes.com, kk.no, foedevarestyrelsen.dk

Forrige artikelWHO: Kræft er sjældent et tilfælde

Næste artikelIkke meget godt at sige om sodavand