Nyheder

Sænk kolesterolen ved at droppe kødet

Du kan sænke dit kolesteroltal op til 14 pct. ved at spise plantebaseret. Det viser resultatet af et nyt, stort studie.

Foto: Shutterstock
2. juni 2023

Du kan sænke dit kolesteroltal op til 14 pct. ved at spise plantebaseret. Det viser resultatet af et nyt, stort studie.

Kolesterol er et meget omdiskuteret emne – ikke mindst blandt Naturlis læsere. Kolesteroltallet består af flere forskellige fedtstoffer, som findes i blodbanen. De vigtigste komponenter af kolesteroltallet er totalt kolesterol, LDL-kolesterol (det lede), HDL-kolesterol (det herlige) og triglycerid.

Hvis du har tendens til forhøjet kolesterol – og har et ønske om at sænke det – ligger i hvert fald én mulighed lige for: Drop kødet og lev vegetarisk eller vegansk.

I et nyt studie er samtlige kliniske lodtrækningsforsøg, der tester vegetarisk og vegansk kost mod almindelig kost blevet lagt sammen. Resultaterne er netop publiceret i et af verdens førende hjerte-tidsskrifter, European Heart Journal.

Plantebaseret kost kan reducere kolesterol med 14 pct.

Lægestuderende Caroline Amalie Koch, læge og ph.d.-studerende Emilie Westerlin Kjeldsen, og professor, overlæge Ruth Frikke-Schmidt fra Afdeling for Klinisk Biokemi på Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet har udført undersøgelsen. De ser mange perspektiver i resultaterne.

– Vi finder, at vegetarisk og vegansk kost forårsager en 14 pct. reduktion i det dårlige kolesterol, hvilket svarer til en tredjedel af effekten af at tage kolesterolsænkende medicin. Hvis man for eksempel starter med at spise en plantebaseret kost i starten af 40’erne, svarer det til at ens risiko for hjertekarsygdom vil være reduceret med ca. 20 pct, når man er midt i 50’erne. Det er en betydelig reduktion, som vil kunne få stor betydning for folkesundheden både lokalt og globalt, siger Caroline Amalie Koch i en pressemeddelelse.

Samme effekt i hele verden

Studiet har også set på, om der er forskel i resultaterne på tværs af verdensdele. Det var der ikke. Effekten af vegetarisk og vegansk kost på det dårlige kolesterol var ens i forskellige globale regioner, og uafhængig af alder og sygdomsstatus.

De nye resultater kommer på et vigtigt tidspunkt. Nye data fra Verdenssundhedsorganisationen viser nemlig, at hjertekarsygdom stiger i både høj-, middel- og lavindkomstlande. Efter en lang periode, hvor forekomsten af hjertekarsygdom er faldet i højindkomstlande, stiger hjertekarsygdom nu igen i befolkningen.

Hjælper både på klima og helbred

Fødevareinstituttet på DTU har udregnet, at kostens klimaaftryk kan reduceres med 20-35 pct. ved at reducere mængden af animalske fødevarer. Hvis du vælger vegansk er effekten hele 45-50 pct.

– Plantebaseret kost er derfor central for at ændre vores fødevareproduktion til at blive mere bæredygtig, samtidig med at den reducerer risiko for hjertekarsygdom. Som anbefalet af de nationale officielle kostråd, der gælder for alderen 6 til 65 år, bør vi spise planterigt, varieret og ikke for meget, og slukke vores tørst med vand, siger Caroline Amalie Koch.

Forrige artikelBliver du 100 år? Find svaret i tarmen

Næste artikelUdfordret af nikkel i grøntsagerne

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.