Nyheder

Særlig te virker mod diabetes 2

5. marts 2010

En afrikansk te har vist gode resultater i en undersøgelse – den gør type 2 diabetikere bedre til at omsætte glukose.

Videncenter for Alternativ Behandling – ViFAB – har støttet et forskningsprojekt med den afrikanske Rauvolfia-Citrus te på Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet. Her fik en type 2-diabetikere Rauvolfia-Citrus te i fire måneder, og teen havde en reducerende effekt på diabetikernes niveau af langtidsblodsukker.
Teens ingredienser stammer fra Nigerias vilde natur, hvor forskerne også havde hentet den. Her bliver den særlige te brugt i folkemedicinen af lokale behandlere – og det var den samme opskrift, forskerne benyttede sig af: Et afkog af Rauvolfia vomitoria-blade og Citrus aurantium-frugter.

Te hjalp 4 ud af 7 diabetikere

Langtidsblodsukkeret er det gennemsnitlige blodsukkerniveau hos en person over en længere periode. Når forsøgspersonerne drak den afrikanske te og overholdt deres diæt, fik 4 ud af 7 reduceret deres langtidsblodsukker til et niveau, der svarer til raske personers. I kontrolgruppen, der fulgte samme diæt og fik placebo-te, var der ingen ændring.
Ph.d. Joan Campbell-Tofte fra Institut for medicinalkemi konkluderer, at indtag af teen kan forbedre omsætningen af sukkerstoffer og stabilisere blodsukkeret hos type 2-diabetikere.
Samtidig viste undersøgelsen, at mængden af flerumættede fedtsyrer blev øget i skeletmuskulaturen hos de tedrikkende patienter – det ville ellers normalt være en effekt af motion. Teorien er, at cellemembranerne bliver lettere at trænge igennem, så cellerne bedre kan optage glukose fra blodet.

Lille gruppe diabetikere – men tydelig effekt

Kun 23 diabetikere deltog i forsøget med Rauvolfia-Citrus te blev udført – hvoraf de tolv fik den nigerianske te, og resten fik placebo-te. I de primære resultater, så man bort fra de diabetikere i hver gruppe, der allerede havde en stabil optagelse af glukose i kroppen. Tilbage var syv i hver gruppe. Men selv om det er et lille antal, er forskerne imponerede over den tydelige effekt i dette første forsøg med Rauvolfia-Citrus te.
– Jeg er meget overrasket over, at man kan se noget så klart på baggrund af så få mennesker, siger Joan Campbell-Tofte. Hun mener, at resultaterne betyder, at teen kan være en interessant kilde udviklingen af nye og innovative midler til type 2 diabetikere.
Kilde: Vifab.dk
(oprettet den 5. marts 2010)

Forrige artikelKnoglestærk i stedet for knogleskør

Næste artikelAlfred Vogel & naturen