Nyheder

Lige nu: Erstat hvidløget med ramsløg

9. maj 2017

Hvidløg har mange sundhedsfremmende egenskaber, men ramsløg er faktisk endnu sundere. Og det er lige nu, du kan plukke urten i de danske skove.

Ramsløg smager fantastisk. Har du prøvet at lave din egen ramsløgpesto? Det er en velsmagende vitaminindsprøjtning til mange retter. Eller bare naturel på en lun baguette. Smid bladene i en foodprocessor sammen med mandler eller pinjekerner, olivenolie, havsalt og peber efter smag. Du kan fint fryse resultatet i små portioner og bruge de små portioner i gryderetter.

Gratis i skovene

Ramsløg kan fint erstatte hvidløg i mange retter, og det har tilmed den fordel, at det ikke i samme grad risikerer at blive bittert under stegning. Og så er det jo ganske gratis. Selvom nogle supermarkeder sælger ramsløg, er det noget billigere at tage ud i den lokale løvskov og gå på jagt. De vokser særligt under ask, elm og hassel, men du finder dem ikke i nåleskove eller bøgeskove. De står tæt, så hvis du først finder planterne, er der som oftest rigeligt til de næste mange ugers forbrug.

– Desuden virker de antibiotisk og blodtrykssænkende og så er de mere virkningsfulde end hvidløget. Men generelt kan man sige, at ramsløgets egenskaber er utrolig dårligt undersøgt, forklarer urteekspert Søren Espersen til dr.dk. Han leverer blandt andet urter til Meyers Køkken og Nordic Food Lab.

Hjælp skoven af med ramsløg

Du gør tilmed skoven en tjeneste ved at plukke ramsløg, fordi de har det med at brede sig og tage pladsen fra bl.a. anemonerne.

Her i maj er det primært bladene, du kan plukke. De brede, mørkegrønne blade kan forveksles med de giftige liljekonvaller, men du er ikke så meget i tvivl, hvis du bruger næsen. Ramsløg har en karakteristisk duft af løg og hvidløg.

Senere sætter ramsløg små fine blomster, der pynter fint i en salat. De små, grønne frø kan syltes og bruges som kapers.

Kilde: dr.dk

Forrige artikelDet var s….. : Bandeord styrker

Næste artikelTærte med brie og forårsløg