Nyheder

“Sæt maden i høkassen, Laura …”

13. januar 2015

Tendenserne har det med at gå lidt i ring. Stentøj og støbejern er atter populært i køkkenet, ligesom høkassen kan blive svaret på energiprisens himmelflugt.

”Smid aldrig en tweedjakke ud. Den bliver moderne igen på et eller andet tidspunkt”, lyder et mundheld blandt herreekviperingsforhandlere. Og mens vi venter på tweedjakkens genkomst, kan vi notere os, at grammofonen og stentøjet atter er på vej mod hvermandseje efter årtier blandt feinschmeckere. Den samme genkomst er ved at ske for høkassen, som de fleste af os nok bedst kender fra Matador, hvor Laura skulle sætte maden i høkassen, når Hr. og Fru Varnæs var i teatret.

Egentlig er den jo bare, hvad den giver sig ud for: En kasse med hø i. En kasse, der kan holde indholdet varmt eller koldt som en termokande. Men også en kasse, hvor du kan udnytte eftervarmen til at mørne maden færdig. Du kan lave kassen selv, og et vattæppe eller dyne kan fint gøre det ud for hø. Bare det isolerer tilstrækkeligt fra alle sider.

Forvokset tehætte

På syvaerkstedet.dk kan du købe en ”høkasse” der egentlig bare er en forvokset tehætte, og som passer ned over en mellemstor gryde. Tilstrækkeligt til de fleste husholdninger. Du kan selvfølgelig også købe en af de originale høkasser på antikmarkeder, hvis du vil have noget, der dufter lidt imaginært af forne tiders madtraditioner.

Men hvis du vil have noget nyt, der pynter i køkkenet, kan du faktisk købe en flot høkasse fra firmaet af samme navn. På hokasse.dk kan du købe en flot høkasse i romantisk retrolook, og du har tilmed fem farver at vælge imellem. Her får du både rigtig hø-isolering og blomstret romantik på den isolerende pude i toppen af kassen.

Virksomheden har selv et par opskrifter på hjemmesiden, hvoraf den ene har overlevet alle årene uden høkasser: Risengrøden, der som bekendt ikke brænder på, hvis man lader den blive færdig inde i sengen under dynen. Men høkassen (eller sengen for den sags skyld) giver mange andre muligheder for gourmetmad og energisparsommelighed.

Bæredygtig høkasse

Katrine Klinken har skrevet en hel kogebog med opskrifter til høkasser – hvad enten de er designede eller flikket sammen af spånplader og vattæpper.

– Det er let at bruge høkasse, det er bæredygtigt og det gør faktisk også, at maden får meget mere smag. En af de første gange, jeg forsøgte mig med min høkasse, der lavede jeg ratatouille. Hele familien var enige om, at den aldrig har smagt bedre. Det frigiver så meget mere smag, at maden står længere, og krydderierne får lov til at folde sig ud, siger Katrine Klinken til dr.dk.

Katrine Klinkens høkasse er ikke fancy. Den er netop lavet af en trækasse, et liggeunderlag og et vattæppe.

Katrine Klinkens bog hedder ”Mad i Høkasse” og kan blandt andet købes på saxo.com for 99,95.

Billigere end sous vide

Der er tre klare fordele ved at bruge en høkasse: Maden brænder ikke på, det er energibesparende og bæredygtigt og det giver maden mere smag.

Den franske sous vide-tradition, hvor man vakuumpakker mad og tilbereder det i varmt vand ved lav temperatur, typisk 55 grader over mange timer, er ved at blive meget populær herhjemme. Høkasse-metoden er ikke helt det samme, men det er dog også langsom madlavning, hvor smagen får lov at folde sig ud – og så er det en del billigere på elregningen.

Kilder: dr.dk, hokasse.dk

Forrige artikelFlere vil dø af resistente bakterier end kræft

Næste artikelHvor gammel føler du dig?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.