Krop

Sæt muskler bag fordøjelsen

8. december 2015

Glem et øjeblik alt om sveskejuice, fibre og hørfrø eller andet, der kan få maven på gled. Hvis forstoppelse er et tilbagevendende problem, så kan der være hjælp at hente ved at arbejde med så forskellige ting som kropsholdning, åndedræt og bækkenbund.

Vores fordøjelsessystem er et langt system og en omfattende proces, fra mund til anus.

Rent mekanisk skal maden tygges, det skal gennem spiserøret til mavesækken, videre herfra til den første del af tyndtarmen, også kaldet tolvfingertarmen, gennem hele tyndtarmen, som er mellem 6-7 meter lang, og som derfor ligger krøllet sammen. På vej gennem den lange tyndtarm skal alle næringsstofferne trækkes ud af maden og optages i blodbanen. Videre over i tyktarmen, som er halvanden meter lang, og som ligesom omkranser tyndtarmen. Og så til den sidste del, endetarmen, hvor affaldet skilles ud.

Hvis du ser billeder af tyktarmen, ligger den nærmest som en firkant. Men illustrationer nok mere pæne end virkelige. Tyngdekraften har nemlig haft sin indflydelse på den tværgående del af tyktarmen, gennem de år du har været underlagt denne. Så hos mange af os går den nok lidt mere i guirlander, end hvad illustrationer viser.

Plads til fordøjelsen

Tarmene og fordøjelsen er en stor maskine. Det er ikke småting der skal passere gennem der i løbet af et helt liv. Og deres funktion har enorm betydning for vores velbefindende.

Har du bare haft to dage med diarré, så ved du hvor trættende det er. Bare nogle få dage med total prop i maven er ligeledes rædsomt.

Så tarmen har brug for plads, og den har brug for, at vi arbejder lidt med den.

Mellemgulvet er en plade af muskler, der skiller brystdelen fra maven/tarmene. Den har facon som en skål, der står på hovedet, altså en slags kuppel. Den sidder fast på indersiden af rygsøjlen, indersiden af ribbenene og indersiden af brystbenet.

Mellemgulvets to nerver hedder faktisk phreniqus, hvilket betyder sjæl. Du kender sikkert til, at et chok kan opleves som at få en mavepuster. Men mellemgulvet spiller også en stor rolle for din fordøjelse, hvis den altså får mulighed for det.

Din holdning betyder noget

Du ved, at hvis din køkkenvask stopper til, så finder du svupperen frem. Og så er der igen luft i systemet. På sammen måde foregår det indeni.

Her er det bare den store muskel mellemgulvet, der agerer svupper. Den laver nemlig en slags undertryk, når vi trækker vejret dybt.

Her kommer vores kropsholdning ind i billedet. For hvis du har en hængeholdning, en sammensunket holdning, arbejder mellemgulvet kun meget lidt og i hvert fald slet ikke optimalt. Den indre svupper, der ellers ville give dine tarme blid massage, fungerer slet ikke.

Men faktisk går hele molevitten også den modsatte vej. Har du en velbrugt, aktiv mellemgulvsmuskel, vil den agere som den bedste hjælper i at give en flot og rank kropsholdning. Den er nemlig vores indre “holdningsmuskel”.

Så hvis du tror, at man arbejder med holdningen udelukkende ved at rette ryggen, kommer du hurtigt til kort og føler det meget anstrengt.

Støtte fra de andre muskler

Hvis din holdning i årevis har været en anden, er det selvfølgelig ikke muligt bare at ændre på den uden at arbejde med dine musklers styrke og længde.

Selvfølgelig er gode, stærke ryg- og mavemuskler gode at have. Dem kan du træne ved at svømme og lave rygøvelser hjemme. Mavemusklerne bliver ligeledes stærkere af at blive brugt.

Din bækkenbund, der danner modsatte side af tarmene end mellemgulvet, bør også være i form, hvis du vil støtte fordøjelsesmotionen. Med hensyn til bækkenbundstræning er det slet ikke nødvendigt med timelange programmer, lidt kan gøre det, hvis du vel at mærke gør det korrekt.

Fra sang til morgenstræk

At synge styrker dit mellemgulv og din kropsholdning. Ingen kan synge højt og flot med en hængeholdning. Sangere behøver et fuldt aktivt mellemgulv.

Så at melde sig til gospelsang, rocksang eller kor er altså også en måde at arbejde med disse muskler på.

Og så er det vigtigt med det lange, livgivende morgenstræk. Som desuden bør gøres meget oftere end lige om morgenen.

Stræk dig op mod loftet, armene over hovedet og løft ribbenene. Tag nu fat med højre hånd om venstre håndled og lav en sidebøjning mod højre. Byt hånd og stræk mod venstre. Tilbage i midten, dyb indånding og på udånding breder du armene ud, når de kommer til vandret, lader du armene falde og slipper vejrtrækningen.

Ahhh, fornyet energi og liv til både krop, hjerne og fordøjelse!

Arbejd med din holdning og mellemgulvet

Se dig selv i et spejl stående med siden til. Vær helt ærlig og indtag nu den holdning, du synes er din, på den måde du plejer at stå eller synes, du står godt.

Kan du tegne en lige linje fra foran anklerne, op midt gennem knæ, midt gennem hoften, midt gennem skulderleddet til frem lige foran øret?

Så er din holdning, som den skal være.

Så løfter du brystbenet, som om du har en guldmedalje om halsen, du gerne vil vise frem.

Voila!

Så er der plads til, at musklen i mellemgulvet får plads til at arbejde.

Så det er ren winwin-situation: Stærkere mellemgulv vil give dig en bedre holdning, og den bedre holdning vil gøre, at der er mulighed for en mere aktiv mellemgulvsmuskel, som igen giver dig en dybere og bedre vejrtrækning og bedre fordøjelse.

 

Mellemgulvet, hvordan får vi gang i det?

Det gør du ved skvulpeøvelsen:

Læg dig med bøjede knæ, fødderne i gulvet. Slap af i kroppen.

Tag nu en dyb indånding og hold vejret. Nu skal du se for dig at mellemgulvet leger køkkenvask svupper. Tryk mellemgulvet nedad og sug opad, pres ned, sug op, alt imens du holder vejret. Når du har brug for luft, så slipper du.

Din mave vil skiftevis bule op, flade ud.

For at denne øvelse skal være helt optimal, vil det være nødvendigt, at din bækkenbund arbejder aktivt med. Derfor skal du sørge for at holde den “fit for fight”. Det er nemlig vigtigt, at mellemgulvet har en væg at spille bolden op af.

 

Kort koncentreret bækkenbundstræning

Hav fornemmelsen af, at du holder på en prut. Det lukker af for de nedre åbninger. Kraftanstrengelsen svarer til at spidse munden, så det er ingen stor, kraftig bevægelse.

Jeg ved, at rigtig mange er blevet rådet til at lave knibeøvelser i supermarkedskøen, når de holder for rødt, når de skræller kartofler… Lad være med det.

Koncentrer dig om det, du laver, når du laver det. Alt andet bliver sjusk og gør sommetider bare ondt værre.

 

Forrige artikelEr du et grød-hoved?

Næste artikelProtest mod EU-godkendelse af Roundup