Nyheder

Salmonella er blevet sjældnere

27. juni 2022

Salmonella-angreb er blevet sjældnere i Danmark. Ganske vist var der lidt flere i 2012 end året før, men næsten halvdelen af tilfældene kunne tilskrives smitte i udlandet.

Kampen mod salmonella går godt. I 2008 var der 3656 registrede tilfælde af salmonellainfektioner og i 2012 var det faldet til 1198 – altså et fald på mere end 66 pct.

Salmonella i svine- og oksekød

Salmonellabakterier forbindes primært med æg og kylling, men du kan også møde dem i bl.a. svine- og oksekød. De kan også findes i udenlandske grøntsager, hvor markerne er blevet vandet med spildevand. Faktisk er sidstnævnte de største trusler, for i sommeren 2012 kunne man erklære danske æg og fjerkræ så godt som salmonellafri.

Salmonellainfektion og Roskildesyge

Almindeligvis vil salmonellabakterierne angribe mave- tarmkanalen, og de fleste, raske mennesker vil opleve en salmonellaforgiftning som en slem omgang Roskilde-syge. Men hos ældre og svage kan en slem salmonellaforgiftning være livstruende. Tilbage i 2000 døde en rask far og hans 18-årige søn af salmonellaforgiftning efter at have spist kiksekage med rå æg, hvilket formodentlig skyldtes, at forgiftningen ret hurtigt udviklede sig til blodforgiftning. Men den type forløb er heldigvis yderst sjældne herhjemme.

Øget opmærksomhed har haft effekt

Meget er siden gjort for at mindske salmonellarisikoen. Producenterne er blevet mere opmærksomme på hygiejnen, og det samme er forbrugerne hjemme i køkkenerne. De fleste er opmærksomme på vigtigheden af at holde kød og grønt adskilt, bruge pasteuriserede æg, når de skal være rå og vaske hænder ofte m.v.

Opmærksomheden hos producenterne har som nævnt gjort dansk fjerkræ og æg så godt som salmonellafri. Af de 1198 registrede salmonellainfektioner i 2012 kunne ingen tilskrives danske æg eller dansk fjerkræ, derimod var svine- og oksekød blandt de mistænkte kilder i de tilfælde, der ikke var hentet i udlandet.

Pas på ved rejser i udlandet

Det er især i lande som Egypten, Thailand og Tyrkiet, at risikoen for salmonella er stor. Så hvis du rejser i de lande, bør du undgå råt kød, ligesom frugt i højere grad bør skrælles end skylles.

Kilder: DR.dk, videnskab.dk, jp.dk, netdoktor.dk, bt.dk

Forrige artikelSvenskere advarer mod proteinkure

Næste artikelDrop reglerne – og slip dig selv fri!